Ensimmäinen ryhmän toimintasuunnitelma

Opettaja

TinyApp avatar
Tekijä: TinyApp
Päivitetty yli viikko sitten

Ryhmän toiminnan suunnittelu tukee ja mahdollistaa ilmiöpohjaisen ja projektikohtaisen suunnittelun, arvioinnin sekä näiden seuraamisen. TinyApp-sovelluksen avulla saat varhaiskasvatussuunnitelman osaamisen ja oppimisen alueet osaksi suunnitelmia ja pääset kuvaamaan tarkemmin miten nämä liittyvät suunnitelman sisältöön. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (Opetushallitus, 2018, s. 37) sanotaankin, että laadukkaan pedagogisen toiminnan edellytyksenä on suunnitelmallinen dokumentointi, arviointi ja kehittäminen.

Arvioinnissa puolestaan pääset reflektoimaan suunnitelman toteutumista ja pohtimaan mikä sujui hyvin ja mitä voi kehittää. Kuten Opetushallituksen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (2018, s. 61) tuodaan esille, niin arvioinnin avulla pystytään edistämään varhaiskasvatuksen laatua, tunnistamaan toiminnan vahvuuksia sekä nostamaan esiin kehittämistarpeita ja myös kehittämään toimintaa.

Pystyt myös osallistamaan lapset mukaan arviointiin ja oppimisen kuvaukseen. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa (Opetushallitus, 2018, s.27) korostetaan varhaiskasvatuksen tehtävää tukea lapsen kehittyviä osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja, sekä kannustaa lasta oma-aloitteisuuteen. Tarkoituksena onkin, että lapset osallistuvat toiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin yhdessä varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa.

Ensimmäisen ryhmän toimintasuunnitelman tekeminen

Suunnitelman tekemisen voi aloittaa useammasta eri paikasta opettajan työpöydällä. Ryhmien toimintasuunnitelmat ovat toistaiseksi vain opettajan työpöytäversiossa.

Uuden suunnitelman aloittaminen

Opettajana, voit tehdä suunnitelman omalle ryhmällesi. Jos kuulut useisiin ryhmiin tai olet admin käyttäjä, voit valita suunnitelmaan useita ryhmiä.

Siirry ryhmän sivulle ja valitse "Toimintasuunnitelmat".

1) Valitse Uusi suunnitelma

2) Valitse alasvetovalikosta lapsiryhmä(t), jolle teet suunnitelman

3) Kirjoita suunnitelman otsikko "teema"-kohtaan

4) Määritä ajanjakso

5) Kirjoita tavoitteet, metodit ja aktiviteetit sekä resurssit ja materiaalit niille varattuihin kohtiin

6) Valitse oppimisen ja laaja-alaiset osaamisen alueet ja tarkenna miten nämä alueet näkyvät suunnitelmassa. Näet jokaisen tiivistelmän kohdasta "näytä kuvaus".

7) Valitse tallentamisvaihtoehdoista "Tallenna luonnoksena" jos haluat(te) vielä muokata suunnitelmaa tai "Tallenna ja lukitse" jos suunnitelma on valmis.

Ensimmäisen ryhmän toimintasuunnitelman arvioiminen

1) Kun suunnitelma on lukittu, avautuu toimintoihin mahdollisuus arvioida suunnitelman toteutumista.

2) Täytä suunnitelmaan kentät siitä mitä on opittu, mikä on mennyt hyvin ja mitä seuraavalla kerralla voisi tehdä toisin sekä arvioi tavoitteen toteutumista.

3) Kun olet valmis, niin voit päättää arvioinnin.

Lue lisää ryhmän toimintasuunnitelmista