ES One 10 / ES 210
Bruksanvisning ES One 10

Allmän bruksanvisning på svenska för ES One 10 E-Scooter

Patrik O Augment avatar
Skrivet av Patrik O Augment
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Kom igång med ES One 10

I paket ingår Augment ES One 10 E-Scooter, laddare, strömkabel, styren och sexkantnyckel.

Lyft upp fram stången genom att vrida låsringen medsols och öppna lås handtaget nedåt. Lyft sedan upp franstången helt och hållet så långt fram det går, lyft lås handtaget och vrid låsringen motsols på plats så att den låser handtaget.

Fäst bromshandtaget på vänstra sidan av styrstången. Skruva fast styren, R till höger och L till vänster. Observera att de skall spännas åt olika håll. Spänn till slut fast bromshandtaget med sexkantnyckel i den ställning som känns bekväm.

Ladda batteriet genom att fästa laddaren till batteriet och vägguttaget. Laddarens ljus lyser rött så länge det laddar och grönt då det är klart. VI rekommenderar att ladda batteriet fullt första gången.

Kontrollera att däcken har tillräckligt med luft. Ventilen är likadan som på bildäck. Du kan fylla luff i däcken på bensinstationer om du inte har en egen pump. Trycket i däcken bör vara mellan 2,0 och 2,5 bar.

Display

E-Scootern startar genom att trycka på den nedre av knapparna på gasreglaget som finns på styrets högra sida.

Batteriets laddning ser du från balkarna nere i displayn. De går från 1-5 (5 = Full laddning).

Med den övre knappen väljer du kör-hastigheten. Rött D innebär maxhastighet dvs. 25 km/h. Vitt D innebär 15 km/h och om där inte är något tecken så innebär det 10 km/h.

Genom att dubbelklicka på den övre knappen så tändes lamporna, både bak och fram. Genom att dubbelklicka igen så släcks de.

E-Scootern börjar accelerera genom att hålla ner gasen och samtidigt sparka lite fart (3 km/h)

Genom lätt trycka på bromshandtaget bromsar E-Scootern med framhjulets eABS och genom att kraftigt bromsa med handtaget så aktiveras bakhjulets skivbroms. Du kan dessutom bromsa med foten på bakhjulets stänkskärm broms.

Att använda E-scootern som del av Augment.Eco tjänsten

E-scootern är menad att använda för t.ex. Butiks- och arbetsresor samt annan nyttoanvändning. Som kund hos oss har du rätt till en heltäckande service som även täcker allt slitage.

Observera att E-Scootern inte är ämnad för trickkörning och är heller ingen leksak, trots att det inte finns någon åldersgräns (elscootern räknas som en cykel i trafiken). På så sätt täcker vi inte skador och slitage som uppstår pga felanvändning. För service och reservdelar som behövs pga av felanvändning tar vi betalt.

Service garantin täcker även skador från olyckor som händer under normal användning. T.ex. om E-Scootern faller av sig själv eller du faller med scootern medan du kör. Service garantin täcker inte personskador så var noga med att du har försäkringarna i skick.

Service garantin täcker inte stöld. Lås alltid scootern då du lämnar den på allmänna platser. Det effektivaste sättet är att låsa den med ett vajerlås genom bakgaffeln. Var noga med att ha en hemförsäkring som täcker eventuell stöld.

Exempel på icke-tillåten användning:

- Att köra i rikligt regn eller pölar som är djupare än 3cm

• Att låsbromsa med bakhjulet

• Sladdning med framhjulet

• Körning på endast ett hjul

• Att hoppa med scootern

• Att ha passagerare

• Körning på skogsstigar eller vandringsstigar

• Att lämna scootern utomhus parkerad då det regnar

Detta är tillåtet:

• Att låsbromsa pga oförväntade saker i trafiken

• Att köra på en oasfalterad cykelväg med hård yta

• Köra i lätt regn

Service garantins verksamhet

På hemsidan hittar du information om allt du kan tänkas behöva. Här är ändå en liten förklaring på hur service garantin fungerar.

Om du behöver service:

1. Kontakta kundbetjäningen ( Chat via Facebook, Instagram, Hemsidan, Ring eller skicka epost)

2. Berätta serienumret på scootern som finns på högra sidan av scooterns bräde.

3. Förklara problemet så noggrant som möjligt

Vi ersätter kostnadsfritt allting förutom felanvändning.

Du kan välja mellan:

• Bytesscooter(Vi skickar en använd men tvättad och servad scooter som motsvarar den du har) och du returnerar sedan den söndrige. Vi står alltid för postkostnader.

• Reservdelar, om du tror att du klarar av att byta delar själv. Det finns guider på hemsidan och kundbetjäning hjälper vid behov

• Service, du skickar tillbaka din scooter för service och vi skickar den tillbaka när den är servad. Detta är långsammare än de andra alterativen.

Räckvidd

Mest frågor väcker räckvidden för en laddning. På marknaden berättas räckvidden oftast för optimala omständigheter och vi strävar till att berätta den verkliga räckvidden.

Under optimala omständigheter kan man köra upp till 40 km på en laddning.

Faktorer som påverkar räckvidden är t.ex. Förarens vikt, terräng (speciellt uppförsbackar), väder och temperatur, vindmotstånd och hur mycket man accelererar. Räckvidden påverkas även av tomma däck. Se till att de är fyllda till 2.0 - 2.5 bar.

Vanligtvis kan en 80kg förare köra 15-25 km beroende på ovan nämnda omständigheter. Oftast kring 18 km. En 100kg förare 10 - 20 km, oftast 14km. En 60kg förare 18 - 27 km oftast 21 km.

Man kan förlänga räckvidden märkbart genom att sparka av kraftigt i trafikljus i stadskörning.

Du kan även köpa extra laddare t.ex. till jobbet, eller köpa ett extra batteri från vår hemsida.

Trafikregler

Bekanta dig noggrant med trafikreglerna innan körning. Du hittar gällande regler här:

Kör försiktigt och ha det bra!

Hälsningar Augment.Eco Teamet