När ersätts slitna delar?

Vilka delar slits och när ersätts de med andra delar?

Patrick Augment avatar
Skrivet av Patrick Augment
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Slitna delar byts ut med nya när de har nått deras fabriks angivna livslängd eller om deras användning är inte längre säkert. Livslängden för flera delar påverkas mest av antalet kilometer som man hör kört med scootern.

Batteri

Vi byter under avtalsperioden din scooterns batteri med en annan när batteriets maximala kapacitet har sjunkit till under 70% av en ny batteris kapacitet.

Se till att ladda batteriet enligt instruktionerna för att maximera batteriets livslängd.

Däck

Vi ersätter scooterns däck med nya när vävnaden under slitytan blir synlig. Vid normal användning håller däcken i 2000–3000 km.

Om din scooter har uppblåsta däck ska du se till att lufttrycket i däcken motsvarar måtten som är angivna i instruktionerna. Om däcken kan inte kan hålla luft, levererar vi dig en ny innerslang.

Kontrollera efter varje användning att det inte har fastnat sand/småsten på ytterdäcket.

Skivbromsar

Om scootern har skivbromsar så byter vi bromsbelägg när deras tjocklek är 0.5-1,3 mm beroende på modell. I normal användning håller bromsbelägg 2000–3000 km.

Vi byter bromsskivor, när de har slitits ned till en tjocklek på mindre 1,5 mm beroende på modell eller om aluminiumytan har blivit synlig. I normal användning håller bromsskivan 5000–10000 km.

Se till att bromsarna alltid är rena från damm och smuts så att bromsbeläggen inte släpar mot bromsskivan i onödan. Det lättaste sättet att rengöra bromsarna är att trycka lätt mot dem. Observera att olja och fett kan förstöra bromsbelägg.

Ståplattans och handtagens gummiskydd

Vi ersätter ståplattans gummiskydd med en ny när den är genomsliten. I normal användning håller däckens gummiskydd 5000-10000km.

Om styrens handgrepps gummiskydd har blivit betydligt slitna och snurrar vid användning så byter vi dem. I normal användning håller de 5000-10000km.

Bakljus

Om din scooters bakljus består av fler än två led-ljus så ersätter vi baklampan när 2 av led-ljusen har slutat att fungera.

Motor

När motorns prestanda har sjunkit med 20% eller mer så ersätts motorn med en ny. I normalförhållanden håller motorn tiotusentals kilometrar.

Observera att motorns ljud kan ändras beroende på belastningen och hur mycket den har använts. Om du misstänker att motorn behövs att bytas ta kontakt med vår tekniska support som bedömer motorns behov att bytas från fall till fall.