GDPR
Anonymisera en kontakt

Så gör du för att anonymisera en kontakt som vill bli glömd

Updated over a week ago

Aktivera

För att aktivera Anonymisering behöver du markera två roller i Inställningar. Under Användare > Roller väljer du att redigera den grupp du vill ge rättigheterna till. Välj sedan följande behörigheter i roller:

Funktionalitet
GDPR

• ARBETA MED GDPR

• ARBETA MED ANONYMISERING

🔽(Cirrus 1: Kontrollpanelen > Konton > Roller
-Gränssnitt: Arbeta med anonymisering.
-Kontrollpanelen: Arbeta med GDPR)

Anonymisering

Cirrus tillämpar en kombination av anonymisering och pseudonymisering på de kontakter med tillhörande data som finns lagrad i Cirrus. Funktionen har ett eget regelverk i Inställningar, där kan administratören själv välja hur olika objekt kopplade till just deras kontakter ska behandlas.
🔽(Cirrus 1: Kontrollpanelen)

Som grund töms kontakten på all kontaktinformation och namnet ersätts med ett slumpmässigt namn och blir även inaktiverad. Beroende på regelverk kommer aktiviteter, säljprojekt och liknande tas bort eller anonymiseras.

Anonymisera

För att anonymisera en kontakt går du till Kontakter-fliken på ett kundkort. Klicka på de tre små prickarna till höger om kontakten och välj GDPR – Anonymisera. Du kommer nu att se en sammanfattning på vad som kommer att hända med kontakten i Cirrus. Detta är baserat på det regelverk som sätts upp i Inställningar. Tryck på OK

Du kommer nu få bekräfta att du vill genomföra anonymiseringen.

Cirrus kommer efter det att genomföra anonymiseringen samt ge dig en rapport på vilket sätt kontakten bearbetats.
🔽(Cirrus 1: Detta är baserat på det regelverk som sätts upp i Kontrollpanelen.
Håll över kugghjulet på personens rad och välj GDPR – Anonymisera.)

Regelverk

Anonymiseringen har ett större regelverk som återfinns i Inställningar > GDPR > Anonymisering. Här väljer ni vilka regler som gäller i just ert företag då en kontakt ska anonymiseras. Notera att vissa regler kan ses som starkare än andra vilket således gör att en regel kan ta ut den andra om båda är valda. T.ex. så kommer inte filer att kopplas loss från en aktivitet om aktiviteten också tas bort.
🔽(Cirrus 1: Kontrollpanelen > GDPR > Anonymisering.)

Nedanstående stycken beskriver vad som sker då en specifik regel är vald.

Aktiviteter

Ta bort aktiviteter där kontakten är ansvarig.
Om du bokat en aktivitet och kopplat den till kontakten så kommer aktiviteten att tas bort.

Koppla loss filer från aktiviteter där kontakten är ansvarig.
Filer länkade till aktiviteter där kontakten är ansvarig kommer att tappa sin koppling till aktiviteten. Filen kommer dock att finnas kvar i Arkivet.

Koppla ifrån filer tillhörande kontakter för anonymiserad kontakt.
Filer länkade till kontakten kommer att tappa sin koppling till kontakten. Filen kommer dock att finnas kvar i Arkivet.

Ta bort andra kontakter från aktiviteter.
Om aktiviteten innehåller många inbjudna kontakter/deltagare kommer de att tappa sin koppling till den aktuella aktiviteten.

Separera aktiviteter från kontakten.
Aktiviteterna som fanns kopplade till kontakten behålls men vid anonymiseringen kommer alla att tappa sin koppling till den anonymiserade kontakten. För varje aktivitet kommer en ny inaktiv GDPR-kontakt att skapas.

Byt ut inbjuden kontakt mot anonymiserad kontakt.
Om en aktivitet har inbjudna kontakter/deltagare kopplad till sig kommer nya inaktiva GDPR-kontakter skapas för att ersätta de inbjudna kontakterna/deltagarna.

Säljprojekt📈

Ta bort säljprojekt där kontakten är ansvarig.
Tar bort de säljprojekt där den aktuella kontakten är satt som ansvarig. Denna regel tar ut nedanstående regler om de också skulle vara valda.

Anonymisera namn på säljprojekt där kontakten är ansvarig.
Anonymiserar namnet på de säljprojekt där kontakten är satt som ansvarig.

Anonymisera beskrivning på säljprojekt där kontakten är ansvarig.
Tar bort beskrivningen i alla säljprojekt där kontakten är ansvarig.

Anonymisera anteckningar på säljprojekt där kontakten är ansvarig.
Tar bort anteckningar i alla säljprojekt där kontakten är ansvarig.

Anonymisera resultat på säljprojekt där kontakten är ansvarig.
Tar bort resultatet i alla säljprojekt där kontakten är ansvarig.

Anonymisera fält på säljprojekt där kontakten är ansvarig.
Tar bort övriga fält i alla säljprojekt där kontakten är ansvarig.

Flytta säljprojektet till ett GDPR-kundkort.
Sparar säljprojektet men flyttar det till GDPR-kundkort.

Separera säljprojekt för anonymiserad kontakt.
Kopplar bort alla säljprojekt från kontakten och skapar nya anonyma GDPR-kontakter för varje säljprojekt.

Koppla loss filer med referens till säljprojekt där kontakten är ansvarig.
Filer länkade till säljprojekt där kontakten är ansvarig kommer att tappa sin koppling till säljprojektet. Filen kommer dock att finnas kvar i Arkivet.

Offerter💡

Ta bort offerter där kontakten är ansvarig.
Tar bort offerter där kontakten är satt som kontaktperson.

Koppla loss offerter där kontakten är ansvarig.
Kopplar bort alla offerter från kontakten och skapar nya anonyma GDPR-kontakter för varje offert.

Koppla loss filer med referens till säljprojekt där kontakten är ansvarig.
Filer länkade till offerter där kontakten är ansvarig kommer att tappa sin koppling till offerten. Filen kommer dock att finnas kvar i Arkivet.
​

Order💰

Ta bort order där kontakten är ansvarig.
Tar bort order där kontakten är satt som ansvarig.

Anonymisera order äldre än angivet antal månader.
Order som är äldre än värdet satt i rutan kommer att anonymiseras. Order äldre än det valda värdet kommer sparas.

Koppla loss filer med referens till order där kontakten är ansvarig.
Filer länkade till ordern där kontakten är ansvarig kommer att tappa sin koppling till ordern. Filen kommer dock att finnas kvar i Arkivet.