Opdrachtgevers / klanten toevoegen
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In dit artikel lees je hoe je opdrachtgevers (klanten) kunt toevoegen. Om deze toe te voegen heb je drie opties:

1. Handmatig per stuk aanmaken

2. Toevoegen bij het aanmaken van een nieuwe werkbon

3. In één keer een lijst met opdrachtgevers importeren

In dit artikel leg ik je uit hoe je handmatig een opdrachtgever aanmaakt:

1. Klik in de menubalk op Relaties

2. Klik vervolgens op Opdrachtgevers

3. Je ziet nu een lijst met alle opdrachtgevers. Klik op Toevoegen. Het volgende venster verschijnt:

Elke opdrachtgever krijgt automatisch een opvolgend klantnummer. Deze reeks kun je in de instellingen (Bedrijfsgegevens > tabblad overige) instellen.

Je kiest of het een zakelijke of particuliere opdrachtgever is. In geval van een particulier is het Bedrijfsnaam-veld niet verplicht maar wel de voor- en achternaam van de hoofdcontactpersoon.

Bij de opdrachtgever kun je optioneel een hoofdlocatie en hoofdcontactpersoon toevoegen.

Indien je gebruik maakt van de facturatie-module, worden er ook nog facturatie opties getoond voor BTW verlegd en een eventueel loonkostendeel.

Klik op Opslaan om de ingevoerde gegevens te bewaren. Vervolgens keer je terug naar de opdrachtgever-lijst.

Opdrachtgever bewerken
Om een opdrachtgever te bewerken, klik je op de betreffende opdrachtgever in de lijst. Je ziet nu dat de detail-pagina van de opdrachtgever opent. Links op het scherm zie je de kop met details. Door te klikken op het potlood-icoon verschijnt het menu waarmee je de opdrachtgever kunt bewerken.

Opdrachtgever verwijderen
Om een opdrachtgever te verwijderen klik je ook op het potlood-icoon bij details, zoals hierboven uitgelegd. Klik in het venster wat opent vervolgens op de rode verwijder knop.