Alle collectiesDigitale offertesMeer voordelen met digitale offertes
Prijzen berekenen op basis van breedte en diepte staffels
Prijzen berekenen op basis van breedte en diepte staffels

Met deze rekentool kun je prijzen berekenen op basis van een staffel gebaseerd op de breedte en diepte van je artikel of product.

Support Crafter avatar
Geschreven door Support Crafter
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Bij bepaalde producten of artikelen wordt de prijs bepaald op basis van een staffelprijs, waarbij de prijs oploopt zodra het product een grotere hoogte of breedte heeft.

We hebben het mogelijk gemaakt om bij je artikelen prijsstaffels in te voeren. Vervolgens kun je op de offerte bij je artikelen de maatvoering invoeren. Hierna bepaalt het pakket automatisch de juiste prijs uit de prijstabel van je artikel.

Een voorbeeld waarbij dit toepasbaar is zijn zonneschermen of rolluiken. Hierbij heeft het artikel een andere prijs als het breder of hoger is. Een ander voorbeeld is voor betonboringen, waarbij de breedte van de boor en de diepte van het gat de prijs bepaalt.

Bij het toevoegen van artikelen kun je een prijstabel instellen, waarbij je de prijzen kunt opgeven die passen bij de invoer van een breedte en hoogte/diepte.

Bij het bewerken van je offerte ziet dit er als volgt uit. Je kunt hierbij dus een breedte en hoogte/diepte invullen, waarna automatisch de juiste prijs wordt gepakt die past bij de ingevoerde breedte en hoogte/diepte.

Een voorbeeld wanneer er 100 x 200 wordt ingevoerd. Je ziet dat de juiste prijs uit de tabel wordt gepakt:

Hoe stel je de hoogte en breedte staffel rekentool in?

De rekentool kun je aanzetten en instellen bij artikelgroepen. Op die manier komt de rekentool altijd naar boven bij artikelen die binnen deze groep vallen. Bijvoorbeeld in het bovenstaande voorbeeld verschijnen altijd de velden wanneer je een artikel kiest wat de artikelgroep 'zonwering' heeft.

1. Open de instellingen van het kantoorprogramma

2. Ga naar het menu Stamgegevens en ga naar Artikelgroepen

3. Klik op Toevoegen of klik een bestaande artikelgroep aan

4. Je ziet het volgende scherm:

Je vult hier het volgende in:

1. Geef de artikelgroep een naam

2. Bij prijsbepaling kies je voor 'Hoogte x Breedte'

3. Klik op opslaan

Ga nu naar het menu artikelen en klik op toevoegen om een nieuw artikel aan te maken, of klik op een bestaand artikel. Je ziet dan het volgende scherm:

Hier vul je het volgende in:

1. Geef je artikel een naam

2. Geef je artikel een uniek artikelnummer

3. Kies bij artikelgroep de groep waarbij je zojuist hebt aangegeven dat de prijsberekening op basis van hoogte x breedte is

4. Je ziet dat nu rechts op de pagina een lege prijstabel wordt getoond

5. In de grijze velden vul je de hoogte en breedtes in. In de witte velden vul je de verkoopprijzen in.

6. Door de knoppen Regel + en Kolom + kun je extra regels en kolommen toevoegen aan de prijstabel, zodat je extra waardes kunt invullen.

7. Klik op de groene Prijstabel opslaan knop om de prijstabel op te slaan.

8. Klik vervolgens onderaan het venster op de grote opslaan knop, om het artikel op te slaan.

Prijstabellen importeren

Als je veel producten of artikelen hebt waarbij je met een breedte of hoogte/diepte staffel werkt, is het handmatig toevoegen van deze prijzen natuurlijk een monikkenwerk. Om dit makkelijker te maken, is hiervoor een importfunctie gebouwd waarmee je prijstabellen uit Excel kunt importeren. Dit werkt als volgt:

Stap 1: artikelen toevoegen

Stel eerst een artikelgroep in waarbij de prijsbepaling per hoogte x breedte aan staat. Voeg vervolgens artikelen toe waarvan je straks de prijstabellen wil importeren. Zorg dat deze artikelen altijd een artikelnummer hebben, anders werkt het niet.

Stap 2: Prijstabel maken in Excel

Download het volgende template (het downloaden werkt alleen als je bent ingelogd in Crafter) of maak zelf een Excel bestand en zet hierbij op de eerste regel de breedtes en de eerste kolom de hoogtes/dieptes waarop je op de offerte de prijs wil laten berekenen. Vul vervolgens in de onderliggende velden de prijzen in. Geef de bladzijdes van je Excel-bestand het artikelnummer van het artikel waarbij je de prijstabel wil importeren. Dit ziet er dan als volgt uit:

Stap 3: Je Excel prijstabel bestand importeren

Volg nu de volgende stappen om je Excel prijstabel bestand te importeren in het pakket:

1. Open de instellingen van het kantoorprogramma

2. Ga naar het menu Importeer data

3. Sleep je Excel-bestand in het witte importeer prijstabellen vlak

4. Het pakket importeert nu je prijstabellen!

Om te controleren of de import is gelukt, ga dan naar de artikelen lijst. Zodra je een artikel opent zal de geïmporteerde prijstabel worden getoond.

Het kan zijn dat niet alle prijzen op het scherm passen, hiervoor zul je even naar links/rechts of beneden moeten scrollen.

Ingevoerde maatvoeringsvelden tonen op je document layouts

De maatvoering velden worden ook getoond op de PDF van de offerte die je naar je klant toe stuurt. Als je gebruik maakt van eigen PDF layouts, plaats dan de volgende tags in je Word-document die je upload in het systeem:

• Breedte: {sectie.regel.width}

• Hoogte: {sectie.regel.height}