eTaskun käyttöohjeet kirjanpitäjälle
Aineiston käsittely
Täsmäytä pankista noudetut tili- ja korttitapahtumat eTaskussa
Täsmäytä pankista noudetut tili- ja korttitapahtumat eTaskussa

Täsmäytä eTaskuun lisätyt tositteet pankista noudettuihin tili- ja korttitapahtumiin sekä vastaanota tapahtumakooste asiakkaalta.

Petra Laisi avatar
Tekijä: Petra Laisi
Päivitetty yli viikko sitten

1. Mistä kyse?

• EU Parlamentin PSD2 direktiivin myötä eTaskuun on mahdollista noutaa asiakkaiden kortti- ja tilitiedot maksutta. Direktiivi määrää, että pankkien on asiakkaan suostumuksella tarjottava ulkopuolisille palveluntarjoajille pääsy asiakkaan tilitietoihin ja maksudataan avoimia rajapintoja pitkin

• Pankki ei voi veloittaa asiakkaalta kulua PSD2-rajapintojen hyödyntämisestä

• Direktiivin piirissä ovat sekä yritys- että henkilöasiakkaiden tilit. Näin ominaisuus on mahdollinen myös TMI yrityksille

• Ominaisuus on eTaskun asiakkaille maksuton ja käytettävissä mobiilisovelluksen sekä verkkoportaalin kautta

2. Mitä tämä mahdollistaa käytännössä?

• Tapahtumien ja tositteiden tarkastelun samassa näkymässä (tapahtumakooste tai luottokorttilasku)

• Tieto puuttuvista tositteista

• Muistutukset puuttuvista tositteista asiakkaalle

• Automaattiset täsmäytysehdotukset, jotka hyväksyttävissä napin painalluksella

• Sähköinen tapahtumakooste tapahtumadatan perusteella

3. Täsmäytys kirjanpitäjän näkökulmasta

3.1. Ominaisuuden käyttöönotto

• Tilitoimistonne asiakas aktivoi ominaisuuden käyttöön eTaskun mobiilisovelluksesta ja/tai verkkoportaalin kautta pankkitunnuksilla tunnistautuen sekä valitsemalla minkä tilien sekä korttien tiedot hän noutaa eTaskuun

• Erillistä pankkivaltuutuslomaketta ei tarvita

• Kirjanpitäjä voi myös luoda pankkiyhteyden asiakkaan puolesta, riippuen asiakkaan kanssa sovituista käyttöoikeuksista ja niiden laajuudesta

• Pankkiyhteyden voimassaoloaika määräytyy PSD2 direktiivistä, joka on valittavissa aikaväliltä 1 tunti - 3 kuukautta

Mikäli yhteys on jo ensimmäisen kerran luotu johonkin pankkiin ja haluat aktivoida yhteyden uudelleen käyttöön tai muuhun pankkiin, niin pääset yhteyden luomaan:

Verkkoportaali → Täsmäytä tilitapahtumiin → Muokkaa → Luo uusi yhteys

3.1.1. Pankkiyhteyden katkaiseminen ja poistaminen

Asiakasyrityksen käyttäjä, joka on aiemmin luonut pankkiyhteyden, voi nyt myös tarvittaessa katkaista sen itse joko mobiilisovelluksen ja/tai verkkoportaalin kautta. Yhteyden katkaisemisen jälkeen automaattinen tapahtumien haku ei enää toimi, ellei käyttäjä avaa yhteyttä uudelleen. Verkkoportaalin kautta käyttäjä voi poistaa aiemmin luodun yhteyden, mikäli yhteys on alle 3kk sitten avattu. Yhteyden poistamisen yhteydessä poistuu aiemmin pankista tuodut tapahtumat. Jos yhteyden luonnista on kulunut yli 3kk, saa yhteyden poistettua eTaskun asiakaspalvelun kautta.

Verkkoportaali → Täsmäytä tilitapahtumiin → Pankkiyhteydet → Muokkaa → Poista

3.2. Tapahtumien nouto

Pankkiyhteyden luonnin jälkeen näet kuukausittaisen yhteenvedon noudetuista kortti- ja tilitapahtumista, täsmäytetyistä ja puuttuvista tositteista. Ei kannata huolestua, jos eTaskuun ei heti ilmesty tapahtumia näkyville. eTasku hakee automaattisesti tiedot pankista neljä kertaa päivässä.

• Tuo tapahtumia -painikkeella aukeaa ikkuna, josta pääset hakemaan tapahtumat esim. takautuvasti kuluvalta kuukaudelta tai tietyltä aikaväliltä

• Muokkaa -painikkeella voit luoda pankkiyhteyden uudelleen, jos yhteys ei ole enää voimassa. Lisäksi samasta osiosta voit hallinnoida käyttöoikeuksia ja tietojen näkyvyyttä asiakasyrityksen muille käyttäjille

• Nouda nyt -painikkeella voit noutaa viimeisimmät transaktiotapahtumat pankista

• Lähetä muistutus -painikkeella pääset lähettämään kaikista puuttuvista tositteista muistutuksen yhdellä kertaa asiakasyrityksesi kaikille käyttäjille

3.3. Täsmäytys

eTasku muodostaa taustalla pankista noudettuihin kortti- ja tilitapahtumiin täsmäytysehdotukset ja näyttää puuttuvat tositteet, jotka voit kirjanpitäjänä käydä vain hyväksymässä.

Aloita täsmäyttäminen valitsemalla noudetut tapahtumat -listauksesta esim. Raunin kortti.

• Vasemmalla näet pankista noudetuista esim. korttitapahtumista listauksen ja oikealla puolella eTaskuun lisätyt tositteet täsmäytysehdotuksina

• Tallenna valinnat -painikkeella pääset vahvistamaan täsmäytettävät tositteet massan tai yksittäin keskiosion katkoviivasta klikkaamalla

• Selaa -painikkeella pääset hakemaan tapahtumalle sopivan eTasku tositteen pariksi täsmäyttääksesi tapahtuman

• Kynä -painikkeen kautta voit piilottaa taustalle tapahtumia, joihin esimerkiksi ei ole olemassa kuittia, kyseessä on yksityisosto/-nosto tai kuitti puuttuu

• Lähetä muistutus -painikkeella voit muistuttaa asiakasta puuttuvista tositteista

• Yhdistä täsmäytetyt -painikkeen avulla pääset luomaan tositenipun täsmäytetyistä tositteista

• Tositenipun voit luoda esim. luottokorttilaskulla olevista tositteista viedäksesi niistä tiliöinnit kirjanpitoon yhtenä muistiona

• Tulostus -painikkeesta pääset lataamaan tapahtumakoosteen (PDF)

Aineisto -näkymän tositelistaukseen päivittyy myös tieto täsmäytyksestä ja yksittäisen tositteen tiedoissa löydät myös saman tiedon.

Huom!

Webinaaritallenteen kautta pääset myös katsomaan tilitoimistojen näkökulmasta - mistä ominaisuudessa on kyse ja kuinka täsmäytys käytännössä toimii.

Heräsikö kysyttävää mieleen?

Mikäli kysyttävää heräsi mieleen tai voisimme muuten olla avuksi, niin voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme tai kirjanpitäjien tukitiimiin.

asiakaspalvelu@etasku.fi