ID Proof is het digitaal identificeren met paspoort of ID kaart en kan op twee verschillende manieren. De eerste methode is een paspoort selfie check waarbij uw klant aan de hand van een foto van het paspoort en een selfie check wordt geïdentificeerd. De tweede methode is door het uitlezen van de NFC chip die in het paspoort zit. Deze oplossing gebeurt via een smartphone waarbij een app nodig is.

Uw klant ontvangt vanuit jullie een link naar een webformulier waarmee hij/zij de online identificatie kan uitvoeren.

U heeft vooraf bij ons aangegeven welke gegevens van de klant u zou willen ontvangen na de online identificatie. Hierdoor bewaart u niet meer gegevens dan nodig. Evidos maakt het 'identificatie dossier' op waarin alle stappen van de online identificatie en de juiste gegevens van de klant worden verwerkt. Op deze manier heeft de klant online geïdentificeerd.

Het dossier ontvangt u in het Evidos portaal. Indien u ook gebruikmaakt van het digitaal ondertekenen kunnen deze dossiers in hetzelfde portaal terecht komen. De dossiers blijven tot 30 dagen beschikbaar in het portaal.

Bekijk het filmpje over de verschillende manieren van online identificeren hier.

Het lukt uw klant niet om het proces succesvol te doorlopen, wat nu?

Klik hier om de FAQ voor uw klant te bekijken. Neem de tips en het advies door met de klant om te achterhalen wat er misgaat. Zie hieronder:

• De klant lijkt niet op de foto in zijn/haar paspoort:
    Het gezicht moet te herleiden zijn, als door een baard / bril iemand niet te herkennen is dan keurt het systeem het af. Het digitale hulpmiddel is hierin liever te streng dan niet streng genoeg. Hoewel dit in ontwikkeling is, zal bij dergelijke uitzonderingen de identificatie op de oude manier gedaan moeten worden;

• Het lukt de klant niet om het proces succesvol te verlopen:
    De klant ziet mogelijk een onbekende foutmelding of komt niet succesvol door het proces heen, ook niet via een andere apparaat. Vraag dan zoveel mogelijk informatie op bij de klant. Op welk moment loopt de klant vast? Is het mogelijk een screenshot te sturen? Wat voor apparaat gebruikt de klant? Neem vervolgens contact op met ons support team;

• De informatie in het dossier matcht niet met de gegevens van het paspoort:
    Het hoofddoel van de identificatie is om te achterhalen of het document geldig is en de juiste persoon het proces doorloopt. Het algoritme herkent tekens, maar kan niet herkennen of deze goed herkend worden. Een oplossing kan zijn: de foto van het paspoort in het dossier laten terugkomen of het gebruik van readID waarbij de NFC chip wordt uitgelezen;

• De klant heeft het proces uitgevoerd met een kopie van het paspoort:
    In het proces wordt het document gecheckt op echtheidspunten en of de persoon van het document ook achter de knoppen zit. Dit kan ook aan de hand van een kopie van het paspoort.