In het kort:
Het digitaal identificeren met paspoort of ID kaart kan op verschillende manieren. Met een paspoort selfie check waarbij de klant aan de hand van een foto van de voorkant van het paspoort en een selfie check wordt geĆÆdentificeerd. Of door het uitlezen van de chip die in het paspoort zit. De tweede oplossing gebeurt via een smartphone waarbij een app nodig is.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Het doel van het proces is om te achterhalen of u het echt bent die achter de knoppen zit bij het digitaal identificeren. Daarnaast kunnen ook gegevens uit het document worden overgenomen. Indien u wilt weten welke gegevens dit zijn, neem dan contact op met de organisatie die u heeft gevraagd om dit proces te doorlopen.

De link naar het webformulier is altijd versleuteld; te herkennen aan het slotje voor de URL. Zie onderstaande afbeelding:

De data die over de lijn wordt verstuurd is hierdoor niet zichtbaar voor derden.
Ziet u geen slotje staan of krijgt u een waarschuwing te zien op de webpagina van het formulier? Sluit de webpagina meteen af en neem contact op met de organisatie die u gevraagd heeft om de identiteitscontrole te doen.

Hoe werkt het?

• Open de link en komt terecht in het webformulier;

• Scan de QR code met de camera op uw mobiele telefoon;

• Open het webformulier op uw telefoon;

• Selecteer het document type welke u wenst te gebruiken;

• Klik op 'Open camera';

• Scan het document en maak een selfie;

• Wacht tot u op de bedankpagina terecht komt.

Uitgebreid:

Open de link en kom terecht in het webformulier. U gaat uw identiteit verifiƫren met een documentcontrole. De documentscan werkt het best met een goede mobiele camera. Scan de QR code om dit formulier op uw mobiele telefoon te openen. Een QR code scannen kan door met de camera app van uw telefoon op de code te richten.

Er verschijnt vervolgens een melding om het webformulier via de browser te openen.

Het formulier is nu zichtbaar op uw mobiele telefoon. Lees de gegeven tips op het formulier rustig door!
Selecteer het document waarmee u identificatie wenst uit te voeren en klik op 'Open camera'. U ziet nu een melding waarbij u het toestel toestemming dient te geven om de camera te openen, kies 'Sta toe'.

Scan het document met de camera en zorg dat het document in het aangegeven venster komt te staan. In de volgende stap maakt u een selfie (een foto van uzelf), houd uw gezicht in het venster, de camera geeft aan wanneer u moet glimlachen, om uit te sluiten dat het bijvoorbeeld een plaatje is.

Wanneer dit is gelukt wacht dan tot u op bedankpagina terecht bent gekomen. Mocht u vragen hebben, neem dan contact op met de organisatie voor wie u de identificatie moest uitvoeren.

Een aantal tips:

• Leg uw identiteitsdocument plat op tafel, bij voorkeur op een donkere ondergrond;

• Houd uw camera er recht boven;

• Pas op dat u met uw vingers geen tekst op het document blokkeert;

• Let op dat er geen licht van boven weerkaatst op het identiteitsdocument;

• Maak uw camera schoon en zorg voor een scherpe focus;

• Zorg voor een goede internet verbinding.

De camera maakt automatisch een foto. Daarna gaat u een foto van uzelf maken:

• Deze foto dient overeen te stemmen met de foto op uw identiteitsdocument.

• Glimlach als hierom gevraagd wordt, zo weten we dat u het echt bent en het geen plaatje is.

Het is ook mogelijk om het proces te doorlopen op uw pc/laptop indien hier een camera aanwezig is. U hoeft dan de QR code niet te scannen, maar kunt direct op Volgende drukken.

Wat kan er misgaan?

• Het document waarmee u het identificatie proces doorloopt is verlopen. Nadat u het proces heeft verlopen krijgt u de melding 'Het document is verlopen, probeer het met een geldig document;

• U lijkt niet op de foto van het paspoort of de ID kaart, bijvoorbeeld door een baard, bril of door de leeftijd. Probeer zoveel mogelijk overeen te komen met de foto in uw document. Mocht dit niet lukken neem dan contact op met de organisatie die u verzocht heeft de id check te doen;

• De camera werkt niet. Mogelijk heeft u geen toestemming gegeven voor het gebruik van de camera. Start het proces opnieuw;

• De omgeving is te donker voor de camera. Houd rekening met voldoende (dag)licht. En zorg voor een schone camera;

• Er heeft zich een fout voorgedaan. Doorloop de tips en probeer de identiteitscontrole opnieuw;

• De webpagina loopt vast of u krijgt een foutmelding. Zorg dat uw browser up to date is;

• Mocht u er niet uitkomen probeer het proces te doorlopen in een andere browser, of als laatste op een ander apparaat.