Hoe wijzig ik mijn factuurnummer?
Ryan Voerman avatar
Geschreven door Ryan Voerman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Facturen moeten een factuurnummer hebben. Het staat voor iedereen vrij om een eigen nummering te hanteren, mits de doornummering van de facturen sluitend is. Er mogen dus geen ‘gaten’ tussen de nummers zitten.

Bij InformerOnline worden sluitende factuurnummers automatisch aangemaakt. Je kunt kiezen voor een van de standaard nummerreeksen van InformerOnline of je stelt een alternatieve nummering in.

Factuurnummer instellen

Standaard factuurnummers

Als standaardinstelling beginnen de factuurnummers van InformerOnline met het huidige jaartal gevolgd door een prefix (‘-‘) en daarna een nummering van 4 cijfers, beginnende met “0001”. Het eerste uitgegeven factuurnummer voor het jaar 2020 is dan “2020-0001”.

Let op: onderstaande is alleen uit te voeren wanneer er nog geen facturen zijn gemaakt in het jaar waarvoor je de nummering wilt wijzigen.

Om een andere standaard factuurnummering van InformerOnline te selecteren, klik je in het menu aan de linkerkant op “Instellingen” en vervolgens onder “Verkoop” op “Verkoopinstellingen”.

• Factuurnummer opmaak geeft je de mogelijkheid om een nummerreeks in te stellen.

• Reset nummerreeks geeft je de mogelijkheid om elk jaar weer met 1 te beginnen.

• Facturen op conceptdatum boeken zorgt ervoor dat bij versturen van facturen de ingestelde datum wordt aangehouden. Staat dit uit, zal de datum van verzenden gebruikt worden als factuurdatum.

Eigen factuurnummers aanmaken

Standaard worden de automatische factuurnummers gehanteerd. Mocht je een eigen factuurnummering door willen voeren, dan kan dit via de instellingen worden aangepast.

Voor het wijzigen van het factuurnummer, ga je zoals hierboven aangegeven naar “Verkoopinstellingen” en klik je vervolgens in het uitklapmenu achter het veld “Factuurnummer opmaak:” op “[volgnummer].

Nu als factuurnummering alleen het volgnummer wordt weergegeven, kan je in het veld achter “Eerstvolgende factuurnummer:” de nummerreeks invullen die jij wilt hanteren. Dat is het factuurnummer van jouw eerstvolgende factuur. Deze nummering zal bij elke volgende factuur steeds met 1 worden verhoogd.

Wanneer je tevreden bent met de nieuwe factuurnummering, klik je op “Opslaan”.