Hoe zet ik een automatische bankkoppeling via Ponto op?
Ryan Voerman avatar
Geschreven door Ryan Voerman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Gemak dient de mens. Een automatische bankkoppeling hoort zeker in die categorie. Vergeet nooit meer je bankmutaties te downloaden maar laat deze bankmutaties automatisch inladen in je administratie!

Een ponto koppeling kan gebruikt worden voor banken waar momenteel nog geen rechtstreekse koppeling mee is. De banken waar momenteel een rechtstreekse koppeling mee is zijn:

Om gebruik te kunnen maken van deze automatische koppeling moet er een account worden aangemaakt bij Ponto. Als je nog geen account hebt bij Ponto zul je dit eerst moeten doen voordat je gebruik kan maken van de automatische koppeling.

Let op: De kosten voor deze koppeling bedragen €​4 pm. Daarnaast moet de koppeling elke 180 dagen, conform de GDPR en PSD2, opnieuw gevalideerd worden. Naast de 4 euro per maand die Ponto rekent, rekent Informer 1 euro per maand per gekoppelde rekening.

Bankkoppeling opzetten

Bankrekening aanmaken in de Ponto omgeving

Als je bent ingelogd in de Ponto omgeving dan zul je als eerst je bankrekening, die je wilt gebruiken voor de automatische koppeling, moeten aanmaken. Als je dat hebt gedaan kun je kiezen voor Integraties.

Kies op de pagina Integraties voor Voeg een aangepaste integratie toe.

Om de integratie toe te voegen moet je een integratienaam opgeven, toegestane scopes selecteren en de bankrekening selecteren waarvoor je de automatische koppeling wilt gebruiken. Omdat dit een koppeling voor InformerOnline is, is er in onderstaand voorbeeld gekozen voor de integratienaam InformerOnline.
Om de juiste koppeling op te zetten moet de scope Accountinformatie en betalingsinitiatie worden aangevinkt.

Als de gegevens zijn ingevuld en aangevinkt kun je klikken op Toevoegen om de integratie toe te voegen.

Na het toevoegen van de aangepaste integratie zal deze zijn toegevoegd aan het Ponto account.

In dit integratie scherm staan de ID's die gebruikt moeten worden om de koppeling met Informer tot stand te brengen. Staan de inloggegevens niet direct op je scherm? Scroll dan iets omlaag.

Ponto koppeling activeren binnen Informer

Binnen Ponto staat nu alles ingesteld. Nu moet de koppeling binnen Informer nog tot stand worden gebracht. Ga hiervoor naar Instellingen > App store en kies bij de app Ponto voor Activeren.

In de pop-up die in beeld komt moeten de ID's worden ingevuld die in Ponto kunnen worden gevonden. Welke ID's dat zijn is eerder in dit help item besproken.

Ponto koppelen aan de bankrekening

Na het invullen van de ID's en het hebben geklikt op Activeren in de pop-up is de koppeling tussen Ponto en Informer tot stand gebracht. Om de koppeling te voltooien, moet deze koppeling nog worden toegevoegd aan een bankrekening in Informer. Ga hiervoor naar de bankkoppeling instellingen. Via Nieuw kun je een bankrekening selecteren en de soort koppeling. Bij de soort koppeling kies je vanzelfsprekend voor Ponto. Desgewenst kun je een vanaf datum opgeven. Vanaf die datum zullen de mutaties geïmporteerd worden.

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen is de koppeling tussen Ponto en Informer succesvol opgezet. De banktransacties zullen nu elk uur, of zodra je in het Bank/Kas scherm komt, automatisch worden opgehaald.

Let op: Heb je meerdere bankrekeningen waarvoor je de automatische koppeling wilt gebruiken? Zorg dan dat deze bankrekeningen allemaal aangemaakt zijn in je Ponto account. Alleen dan kan de koppeling binnen Informer tot stand worden gebracht voor deze rekeningen.