Facturen
Factureren
Hoe maak ik een creditfactuur?
Ryan Voerman avatar
Geschreven door Ryan Voerman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Een creditfactuur maak je aan, omdat een reeds verstuurde factuur in z’n geheel komt te vervallen, een deel van een verstuurde factuur hersteld moet worden of omdat je iemand / een bedrijf nog geld schuldig bent.

Het maken van een creditfactuur kan met InformerOnline op twee manieren. Je kan een nieuwe factuur aanmaken en hiervan een creditfactuur maken of een bestaande factuur gedeeltelijk of geheel crediteren.

Instructievideo

Creditfactuur maken

Nieuwe creditfactuur

Zodra het totaal van een factuur een negatief saldo heeft, wordt een factuur in InformerOnline automatisch een creditfactuur. Om een nieuwe creditfactuur te maken, klik je links in het menu bij Verkoop op Factureren en dan op de knop “Nieuw”. In de factuurregels vul je de gewenste gegevens in en zet je in het veld “Prijs” een negatief bedrag (zonder €-teken) of in het veld “Aantal” een negatief aantal. Klik vervolgens op “Sluiten” of op "Nieuwe regel" als je meerdere factuurregels nodig hebt om de creditfactuur compleet te maken.

Als je een deel van een factuur wilt crediteren dan kan je kiezen voor deze optie. Je kunt dan namelijk zelf kiezen wat voor bedrag de creditfactuur wordt.

Bestaande factuur crediteren

Het is ook mogelijk om een bestaande factuur geheel te crediteren. Dit scheelt tijd omdat je de creditfactuur niet helemaal opnieuw aan hoeft te maken.

Instellingen controleren

Creditfacturen kunnen binnen InformerOnline automatisch worden afgeboekt.

Allereerst zul je de boekhoudinstellingen moeten controleren.

Het veld Dagboek automatisch boeken credit facturen dient ingevuld te worden. Is deze al ingevuld, dan hoef je niets te doen.

​ ​

Factuur crediteren

In onderstaand voorbeeld zal factuur 2020-0001 worden gecrediteerd. ​ ​

Factuur 2020-0001 kan worden aangevinkt en onder Selecteer aktie zal moeten worden gekozen voor Crediteer.

De creditfactuur zal automatisch worden aangemaakt. Deze zal nog de status "Concept" hebben. ​ ​

Ook deze conceptfactuur dient weer aangevinkt te worden, en daarna onder Selecteer aktie voor Verstuur.

Na de creditfactuur te hebben verstuurd, zal de creditfactuur een factuurnummer krijgen én zal de status direct aangepast zijn naar 'Betaald'. Ook de oorspronkelijke factuur zal de status "Betaald" hebben. ​ ​