Alles voor de btw aangifte
Hoe kan ik de vrijstellingsregeling van de Belastingdienst instellen?
Hoe kan ik de vrijstellingsregeling van de Belastingdienst instellen?
Floris Stigter avatar
Geschreven door Floris Stigter
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Iedere ondernemer, ongeacht de rechtsvorm, kan voor de nieuwe vrijstellingsregeling kiezen. Dit geldt ook voor een vereniging of stichting. Je keuze geldt voor minimaal 3 jaar, of tot je de 20.000 euro omzet overschrijdt. Onder de nieuwe KOR bereken je geen btw op je leveringen. De btw op kosten (voorbelasting) mag je ook niet aftrekken. Je mag een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeft geen btw-aangifte in te dienen.

Maak je gebruik van deze vrijstellingsregeling, dan zul je een aantal wijzigen moeten doen in de instellingen van je administratie.

Allereerst moet je zorgen dat je facturen zonder BTW kunt maken. Hiervoor ga je naar Instellingen > BTW.
In dit scherm zie je het overzicht met de beschikbare BTW percentages.

In bovenstaand screenshot zie je welke percentages in- of uitgeschakeld moeten worden. De percentages die moeten worden uitgeschakeld zijn rood gemarkeerd. De blauw gemarkeerde percentages moeten worden ingeschakeld.

Het uitschakelen van een BTW percentage kan gerealiseerd worden door te kiezen voor "Status: Archiveer". Dit doe je voor alle rood gemarkeerde percentages in bovenstaand screenshot.

Het BTW percentage BTW vrijgesteld - voor zowel inkoop als verkoop - zal geactiveerd moeten worden. Dit kan gerealiseerd worden door de status te wijzigen in 'Toon in overzicht'. Ook moet er geen BTW worden weergegeven op de factuur.

Na deze aanpassingen in de BTW instellingen ben je bijna klaar. Volgens de nieuwe regelgeving moet er op de facturen de tekst 'Factuur vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB' komen te staan. Deze tekst kan worden toegevoegd aan de bestaande betalingscondities.

Als laatste stap moet in de boekhoudinstellingen moeten worden opgegeven dat het bedrag niet btw plichtig is.

Na deze aanpassingen in je administratie ben je klaar om te factureren volgens de nieuwe vrijstellingsregeling.