FAQ - Karma Serve
Redigera varor i Karma
S
Skrivet av Sunny Vanderwall
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Öppna Karma For business och logga in mer era inloggningsuppgifter.

Har ni inga inloggningsuppgifter? Kontakta vår support här

Väl inne i Karma for business ->

Välj "Sälj"-sidan/fliken

Hitta den varan du önskar redigera och tryck på de tre prickarna längst till höger.

Klicka på "Redigera vara"

Nu öppnas ett fönster där du kan redigera din vara efter önskan

Under bilden nedan följer en detaljerad beskrivning av varje del som kan redigeras. Vissa rubriker är markerade med *Obligatorisk och för att kunna spara en vara måste samtliga av dessa vara ifyllda.

Ladda upp bild

Denna knapp låter dig välja en bild från din enhet (mobil, dator, padda etc.) Är du på din telefon får du även möjligheten att ta en bild direkt.

Gästvy:

OBS. Bilden som laddas upp måste vara kvadratisk då systemet kommer att automatiskt krympa bilden till 100x100 pixlar. Du kan enkelt ställa in denna inställning i din kamera:

Titel på varan (*Obligatorisk)

Namnet på varan som visas för gästen

Detta namn hämtas från ert system vid synk, alternativ visar det namn som valts när varan skapades (CCR system). Detta namn går att ändra, men varan kommer att återta namnet som står givet via det system som Karma integrerar mot vid nästa synk (Trivec, deliverect etc.). Om du inte använder integrationen (CCR) kommer namnet att sparas om du ändrar det.

Denna vara är märk *Obligatorisk och du kommer inte kunna spara en vara som saknar en titel.

Beskrivning av varan (*Obligatorisk)

Detta fält används för att beskriva varan i menyn. Denna kommer inte att översättas automatiskt mellan svenska och engelska varför många väljer att inkludera två språk i sina beskrivningar.

Använder du en integration (ex Trivec) skrivs beskrivningen via detta system och hämtas automatiskt vid synkronisering. Vill man istället bara skriva sin beskrivning via Karma, kan denna inställning ändras i inställningar under fliken integrationer

Fältet är obligatoriskt och kräver att man skriver något. Vill man ändå lämna fältet tomt, räcker det det att göra ett hopp med mellanslags-tangenten.

Matkategori (*Obligatorisk)

Välj vilken typ av kategori som din vara hamnar i.

Om varan är en dryck, kommer alternativet "Är detta en alkoholhaltig dryck" att synas. Om varan är av typen alkoholhaltig dryck, kommer denna vara att exkluderas från Take-away flödet.

Notera att denna inställning är *Obligatorisk och du kan inte spara varan om denna inte har klickats i. När en kategori är vald markeras valet med en grå-tonad ruta:

Taggar för maträtt (endast för CCR)

Denna inställning låter dig öronmärka din vara för att kunna få en sammanställning om hur mycket av en specific produktgrupp. Denna inställning används främst av Karma CCR användare i syfte av att gruppera varor i bokföringssyfte

Generera rapporter via

Taggar för kökstyp (Ignoreras)

Denna inställning används inte och kan således ignoreras helt

Menygrupp

Här kan du välja under vilken menygrupp som du önskar att din vara ska synas under. Har du en integration så hämtas denna information hem vid synken.

Anpassningar

Här kan du välja från de varuanpassningar som du skapat. Har du en integration läggs dess till via ditt primära system (ex, Trivec, Deliverect) och kallas då för Addons

Skrivare

Endast för CCR, dvs har ni integration så styrs detta via de systemen. Koppla din vara till relevant skrivare. Om en vara inte skrivs ut, beror detta oftast på att en vara inte har en skrivare kopplad till sig.

Upphämtningsställe

Genom denna inställning kan du välja bland skapta upphämtningsställen för att kunna filtrera i orderflödet mellan det som är relevant för respektive avdelning i er restaurang. Ni skapar era upphämtningställen i inställningar under fliken Upphamtningsställen.

Exempel på användningsområde:

Du ställer in att din vara ska ha upphämtningställe "KÖK"

Under service så vill köket endast se de ordrar med de varor som är av intresse för dem, dvs de varor som är markerade med KÖK och således ska lagas. De kan då, via Karma digitala orderflöde markera KÖK för att filtrera på dessa varor:

Om någon väljer att filtrera på något av de andra specifika alternativen, i exemplet finns BAR som alternativ, kommer endast de varor med BAR inställningen att synas. Detta minskar mängden ordrar i flödet och filtreras efter relevans för den som kollar.

Som en ytterligare funktion kan Karma skicka ett sms när orderstatusen ändrats från inkommande -> Pågående samt från pågående -> Upphämtning. Även dessa sms kan ställas in efter Upphämtningsställe via inställningen "SMS-Notifikationer"

Detta medför att gästen kan få ett sms när ens dryck är klar för att sedan få ett sms när maten är färdig.

Varan är

Denna inställning låter gästen få en snabb koll på om denna vara är specific. De olika fälten visualiseras med en liten bokstav som indikerar dess specifika egenskap. Detta är inte obligatoriskt men underlättar gästresan

Välj genom att klicka i ett alternativ:

Väljer du exempelvis "Vegetarisk"

Visualiseras denna för gästen på detta sätt:

Varan innehåller (*Obligatorisk)

För att gästen ska få en så komplett upplevelse som möjligt samt att minska eventuella frågor som kan komma att uppstå gällande en varas innehåll, vill vi att ni fyller i så mycket information om varan som möjligt.

Denna inställning låter er, på ett smidigt sätt, skriva i vilka typer av allergener som är förknippade till varan. OM ni inte vet eller inte kan fylla i varans innehåll, kan ni klicka i lådan: "Inga allergener". Då kommer samtliga alternativ att strykas.

OBS. Det är alltid gästens skyldighet att kolla med personalen om hen är osäker på innehållet i en vara. Viktigt är dock att kryssa för om en vara på något sätt skulle utgöra en fara för en annan gäst, ex nötallergiker eller likande.

Då jag redan valt att denna vara är "Vegetarisk" kommer icke-vegetariska alternativ att vara överstrukna då dessa inte defacto kan ingå i varan.

Ordinarie pris (*Obligatorisk)

Använder du en integration, kommer priset och moms-satsen att hämtas från ert primära system. Om priset eller momsen ändras, kommer denna information att skrivas över vid nästa synk för att återta det som ert primära kassasystem har.

Använder man Karma som ett CCR system, kan priset samt moms-satsen på en vara ändras här.

Lägsta priset på en vara är 1kr, är fältet tomt kommer varan inte att kunna sparas.

Det tar (x minuter) att tillaga denna vara

Denna toggle låter er lägga en prepp-tid på varan. Den medför att man, i take-away flödet, inte kan välja upphämtingstid som är tidigare än den prepp-tid man satt som standard via "Butiksinställningar"