Kutsukyyti on joukkoliikennettä asiakkaiden omien aikataulujen ja reittien mukaan. Reitit ja Liput -sovelluksella voit tilata kutsukyydin sen palvelualueen sisällä minkä tahansa osoitteiden välillä. Katso tarkemmat tiedot palvelualueista, -ajoista ja hinnoista kunkin palvelun omilta sivuilta.

Kutsukyydin tilaaminen pähkinänkuoressa

Hae reitti

Tilaa ja maksa

Matkusta

Matkan peruminen

Kutsukyydin tilaaminen pähkinänkuoressa

1. Lataa Reitit ja Liput -sovellus​, tallenna puhelinnumerosi ja lisää maksuvälinetiedot (credit/debit -kortti tai Google/Apple Pay). Katso tarvittaessa ohjeet sovelluksen käyttöönottoon.

2. Hae reitti. Aseta lähtö- ja määränpää, toivottu lähtö- tai saapumisaika​, matkustajamäärä sekä mukana kulkevat mahdolliset apuvälineet.

3. Saat kyytitarjouksen, mikäli autoja on vapaana haluamallesi matkalle​. Matkan aikataulu ilmoitetaan joustavana aikavälinä, jotta samaan suuntaan ja samaan aikaan kulkevia matkustajia voidaan yhdistellä samoille reiteille.

4. Valitse oikeat liput kaikille matkustajille. Voit aina maksaa sovelluksella. Joissakin palveluissa voit myös vain varata paikan ja maksaa autossa.

5. Tilaa kutsukyyti. Maksa halutessasi valitsemallasi maksuvälineellä.

6. Voit seurata kutsukyydin saapumista ja noutoaikaa sovelluksessa reaaliajassa​.

7. Mene sovelluksen osoittamaan paikkaan odottamaan kutsukyytiä. Kutsukyydin noutopiste on lähellä ilmoittamaasi lähtöosoitetta.

8. Tunnistat auton kutsukyytipalvelun tunnuksesta ja auton nimestä, joka on ilmoitettu sovelluksessa.

9. Kerro kuljettajalle nimesi, kun nouset autoon. Kerro myös, jos sinulla on oikeus matkustaa maksutta tai sinulla on voimassaoleva joukkoliikennelippu, joka käy kutsukyytipalveluun.

10. Kutsukyyti vie sinut perille sovelluksen ilmoittamaan pisteeseen, joka on lähellä ilmoittamaasi määränpäätä.

11. Voit perua kyydin siihen asti, kun se on maksutonta.

Kutsukyydin voi tilata myös soittamalla, jolloin se maksetaan autossa​. Asiakaspalvelun puhelinnumero ja palveluajat sekä autoissa käyvät maksutavat löytyvät kunkin kutsukyytipalvelun omilta sivuilta.

Hae reitti

• Syötä sovelluksen Mistä (A) ja Minne (B) -kenttiin osoitteet tai valitse ne kartalta. Lähtöpisteen (A) oletuksena on nykyinen sijaintisi. Voit tallentaa usein käyttämiäsi osoitteita suosikeiksi painamalla niiden edessä olevasta tähdestä.

• Kutsukyydin voi tilata vain palvelualueen sisällä olevien osoitteiden välillä. Palvelualue näkyy sovelluksen kartalla.

• Kerro matkan ajankohta. Oletuksena on lähtö mahdollisimman pian. Voit määritellä joko aikaisimman lähtöajan tai milloin viimeistään haluat olla perillä. Kutsukyydin voi tilata ennakkoon enintään 5 vuorokauden päähän.

• Kerro matkustajien määrä. Oletuksena on yksi matkustaja. Huomioi myös lastenrattaissa kulkevat lapset, koska heillekin pitää varata istumapaikka.

• Ilmoita aina myös mukana kulkevat apuvälineet (pyörätuoli, rollaattori, lastenrattaat). Autoissa on rajoitettu määrä apuvälinepaikkoja ja ne vaikuttavat aikataulujen laskentaan.

• Reittihaun tuloksena saat ehdotuksia eri vaihtoehdoista. Kutsukyytireittiä tarjotaan, mikäli palvelu on saatavilla haluamanasi aikana. Saatavuus päivittyy tehtyjen tilausten ja vapaan kapasiteetin mukaan reaaliajassa.

• Kutsukyydin nouto- ja saapumisaika ilmoitetaan aikaväleinä, jotka tarkentuvat myöhemmin. Näin eri asiakkaiden matkoja voidaan sovittaa tehokkaasti yhteen.

Tilaa ja maksa

• Klikkaamalla reittivaihtoehtoa pääset Reittisuunnitelma-näkymään, jossa on yksityiskohtaisemmat tiedot matkasta.

• Valitse oikeat liput kaikille matkustajille, mikäli tarjolla on useita vaihtoehtoja (mm. aikuinen, lapsi). Joissakin palveluissa voit valita maksatko sovelluksella heti vai vasta autossa. Jokaiselle matkustajalle on valittava jokin lipputuote.

• Vierittämällä näkymän alas asti, pääset tilaamaan kutsukyytisi "Pyyhkäise tilataksesi" -painikkeella.

• Tässä kohtaa voi vaihtaa maksutapaa, jos olet tallentanut sovellukseen useita maksutapoja tai lisätä uuden maksutavan. Jos valitsit maksavasi autossa tai pelkän paikanvarauksen, sinun ei tarvitse tallentaa maksutapaa sovellukseen.

• Voit myös syöttää alennuskoodin tässä vaiheessa, mikäli sinulla on sellainen käytössäsi.

• Kun olet vahvistanut tilauksen, voit vielä halutessasi lisätä viestin kuljettajalle. Jos esimerkiksi tilaat matkan toiselle henkilölle, ilmoita matkustajan nimi tässä. Liikuntarajoitteiset asiakkaat voivat tässä pyytää noutoa ovelta asti.

• Huom! Kutsukyydin tilaaminen edellyttää, että olet tallentanut sovellukseen puhelinumerosi ja nimesi.

Matkusta

• Löydät tilaamasi matkan tiedot sovelluksen Matkat & Liput -osiosta tai oikean alanurkan Liput-painikkeesta.

• Hyvissä ajoin ennen noutoaikaa saat tietää matkan tarkan noutojan, joka päivittyy reaaliajassa auton sijainnin perusteella. Saat tästä ilmoituksen puhelimeesi. Lisäksi voit seurata auton saapumista sovelluksen kartalla.

• Mene ajoissa sovelluksen osoittamaan paikkaan odottamaan kutsukyytiä. Kutsukyydin noutopiste on lähellä ilmoittamaasi lähtöosoitetta. Huom! Kutsukyydin kuljettaja ei voi nousta autosta hakemaan sinua ovelta. Asiakkaan tulee siirtyä itsenäisesti ilmoitettuun noutopisteeseen.

• Tunnistat auton kutsukyytipalvelun tunnuksesta ja auton nimestä, joka on ilmoitettu sovelluksessa.

• Kerro kuljettajalle nimesi, kun nouset autoon. Jos tilasit pelkän paikanvarauksen ja olet oikeutettu matkustamaan maksutta tai käytät voimassaolevaa joukkoliikennelippua, kerro myös siitä kuljettalle. Kuljettaja tarkistaa matkaoikeutesi.

• Kutsukyyti vie sinut perille sovelluksen ilmoittamaan pisteeseen, joka on lähellä ilmoittamaasi määränpäätä. Huom! Kutsukyydin kuljettaja ei voi nousta autosta saattamaan sinua ovelle.

• Jos autoa ei näy, voit soittaa kuljettajalle sovelluksesta. Myös kuljettaja voi soittaa sinulle.

• Auto ei voi odottaa asiakkaita kovin pitkään, koska sen pitää pysyä muille asiakkaille luvatussa aikataulussa.

Matkan peruminen

Tilauksen peruuttaminen tapahtuu tilatun matkan Reittisuunnitelman alalaidasta löytyvällä Peru -painikkeella, jota painettuasi sinua pyydetään vielä vahvistamaan tilauksen peruutus. Voit perua tilauksen sovelluksella siihen asti, kun tilauksen peruminen on maksutonta. Peruminen on tärkeää, että autot eivät ole turhaan varattuna ja vapautuvat muiden asiakkaiden käyttöön. Tarkista kunkin kutsukyytipalvelun peruutusehdot sen omilta sivuilta.