Anropstrafik är kollektivtrafik enligt kundernas egna tidtabeller och rutter. I appen Resor och Biljetter kan du beställa anropstrafik mellan vilka adresser som helst inom det område där servicen är tillgänglig. Exempel på anropstrafiktjänster som kan beställas i appen Resor och Biljetter är Ukikyyti i Nystad och Byaskjussen i Borgå. Du hittar närmare information om serviceområdena, -tiderna och priserna på respektive tjänsts webbsidor.

Beställning av anropstrafik i ett nötskal

1. Hämta appen Resor och Biljetter, registrera ditt telefonnummer och lägg till betalningsuppgifter (credit/debit -kort eller Google/Apple Pay). Läs vid behov anvisningarna om hur du använder appen.

2. Sök resan. Ställ in var resan ska börja och sluta, önskad avgångs- eller ankomsttid, antal passagerare och eventuella medtagna hjälpmedel.

3. Du får en offert för anropstrafik om det finns lediga fordon för den resa du har valt​. Tidtabellen för resan meddelas som ett flexibelt tidsintervall, för att passagerare som är på väg i samma riktning samtidigt ska kunna resa längs samma rutter.

4. Välj rätt biljetter för alla passagerare. Du kan alltid betala med appen. På vissa tjänster kan du också bara boka en plats och betala i bilen.

5. Beställ resan. Betala med det valda betalningsmedlet om du vill.

6. Du kan följa det beställda fordonets färd och upphämtningstiden i realtid i appen​.

7. Gå till den plats som anges i appen för att vänta på anropstrafiken. Platsen där anropstrafiken plockar upp dig finns i närheten av den avgångsadress du angett.

8. Du känner igen fordonet på anropstrafiktjänstens kod och fordonets namn, som anges i appen.

9. Uppge ditt namn för chauffören när du stiger på. Berätta också om du har rätt att resa gratis eller har en giltig kollektivtrafikbiljett för anropstrafiken.

10. Anropstrafiken kör dig till den plats som anges i appen, i närheten av den slutdestination du har angett.

11. Du kan avboka resan så länge avbokningen är avgiftsfri.

Du kan också boka anropstrafik genom att ringa. Då betalar du resan när du stigit på. Du hittar kundservicens telefonnummer och öppettider samt de betalningsmedel som är tillgängliga i fordonen på respektive anropstrafiktjänsts egna webbsidor.

Sök resa

• Skriv adresserna i fälten Varifrån (A) och Vart (B) i appen eller välj adresserna på kartan. Standardadressen för resans början (A) är din nuvarande position. Du kan spara adresser du använder ofta som favoriter genom att klicka på stjärnan framför adressen.

• En resa kan beställas endast mellan adresser inom det serviceområde där tjänsten är tillgänglig. Serviceområdet syns på kartan i appen.

• Ange resans tidpunkt. Standardvärdet är så snart som möjligt. Du kan ange antingen den tidigaste möjliga avgångstiden eller när du senast vill vara framme. Anropstrafik kan bokas högst 5 dygn i förtid.

• Ange antalet passagerare. Standardvärdet är en passagerare. Beakta även barn som reser i barnvagn, eftersom de också behöver en sittplats.

• Uppge också alltid de hjälpmedel (rullstol, rollator, barnvagn) som tas med på resan. Det finns ett begränsat antal hjälpmedelsplatser i fordonen och hjälpmedlen påverkar beräkningen av tidtabellerna.

• Som resultat av resesökningen får du förslag på olika alternativ. En rutt för anropstrafik visas om tjänsten är tillgänglig vid den tidpunkt du önskar. Tillgängligheten uppdateras i realtid utifrån bokningar och ledig kapacitet.

• Upphämtnings- och ankomsttiden för anropstrafiken anges i tidsintervall som preciseras senare. På detta sätt kan olika kunders resor sammanföras på ett effektivt sätt.

Beställ och betala

• Genom att klicka på ett resealternativ kommer du till vyn Ruttplan, där du får mer detaljerade uppgifter om resan.

• Välj rätt biljetter för alla passagerare om det finns flera alternativ tillgängliga (t.ex. vuxen, barn). I vissa tjänster kan du välja om du vill betala med appen direkt eller bara i bilen. En biljettprodukt måste väljas för varje passagerare.

• Om du scrollar ner i vyn kan du beställa anropstrafik med knappen ”Svep för att beställa”.

• Här kan du också byta betalningssätt, om du har sparat flera betalningssätt i appen, eller lägga till ett nytt betalningssätt. Om du väljer att betala i bilen eller bara bokar en plats behöver du inte spara betalningssättet i appen.

• I det här skedet kan du också ange en rabattkod, om du har en sådan. Även om du har en rabattkod som berättigar till en avgiftsfri resa, ska betalningssättet anges i appen före beställningen.

• När du har bekräftat beställningen kan du ännu lägga till ett meddelande till chauffören om du vill. Om du till exempel beställer anropstrafik till en annan person, ska du ange passagerarens namn här. Funktionshindrade personer kan här begära upphämtning från dörren.

• Obs! För att kunna beställa anropstrafik måste du ha registrerat ditt telefonnummer och namn i appen.

Resan

• Du hittar uppgifter om din resa under Resor & Biljetter i appen eller via knappen Biljetter vid skärmens nedre högra hörn.

• Du får veta den exakta upphämtningstiden för resan i god tid före upphämtningen. Upphämtningstiden uppdateras i realtid baserat på fordonets position. Du får ett meddelande till din telefon om detta. Dessutom kan du följa fordonets färd på kartan i appen.

• Gå i god tid till den plats som anges i appen för att vänta på anropstrafiken. Platsen där anropstrafiken plockar upp dig finns i närheten av den avgångsadress du angett. Obs! Anropstrafikens chaufför kan inte stiga ur fordonet för att hämta dig vid din dörr. Kunden ska självständigt förflytta sig till den angivna upphämtningsplatsen.

• Du känner igen fordonet på anropstrafiktjänstens kod och fordonets namn, som anges i appen.

• Uppge ditt namn för chauffören när du stiger på. Om du har gjort bara en platsreservation utan betalning med appen, och du har rätt att resa gratis eller ska använda en giltig kollektivtrafikbiljett, vänligen berätta det också för chauffören. Chauffören kommer att kontrollera dina reserättigheter.

• Anropstrafiken kör dig till den plats som anges i appen, i närheten av den slutdestination du har angett. Obs! Anropstrafikens chaufför kan inte stiga ur fordonet för att följa dig till dörren.

• Om fordonet inte syns till kan du ringa chauffören via appen. Chauffören kan också ringa dig.

• Fordonet kan inte vänta hur länge som helst på en kund, eftersom det måste hålla den tidtabell som har utlovats till de övriga kunderna.

Avboka en resa

Du kan avboka en resa med knappen Avboka vid den nedre kanten i Ruttplanen för den beställda resan. När du har klickat på Avboka blir du ännu ombedd att bekräfta avbokningen. Du kan avboka en beställd resa i appen så länge avbokningen är avgiftsfri. Det är viktigt att du avbokar resan så att platsen inte är bokad i onödan och blir ledig för andra kunder. Du hittar avbokningsvillkoren för respektive anropstrafiktjänst på tjänstens egna webbsidor.