Innehåll & material
Hur skapar jag egna uppgifter?

Har du några bra uppgifter på lager som du vill dela med dina elever? Du kan enkelt lägga till dem och dela ut till eleverna.

Ella avatar
Skrivet av Ella
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Nedan följer instruktioner om hur du går till väga för att skapa egna uppgifter som du kan inkludera i övningar precis som du önskar. Just nu går det endast att skapa egna uppgifter via lärarwebben.

1. Klicka in i fliken Bibliotek och vidare in i Min bok

2. Vy över delkapitel

Du kommer nu till en vy som visar dina delkapitel, alla dessa samlas under boken Min bok. Ditt första delkapitel är automatiskt döpt till Mitt första delkapitel. Varje delkapitel är en samling av uppgifter, precis som i vårt övriga material. Om det är första gången du ska lägga till en egen uppgift kommer du se vyn i bilden nedan, utan några uppgifter skapade ännu.

Vill du lägga till ytterligare ett delkapitel, trycker du på Nytt delkapitel +. Om du t.ex. vill lägga till många uppgifter inom bråk skulle ett namn på delkapitlet kunna vara ‘Uppgifter bråk åk 4’. Du döper om ett delkapitel genom att trycka på de tre grå prickarna till höger om namnet. Är delkapitlet i ljusblå markering så är det där dina uppgifter kommer hamna, när du har flera delkapitel kan du enkelt växla mellan dem.

2. Lägga till en uppgift
Högst i upp höger hörn trycker du på knappen Ny uppgift +. Det du nu ser är en mall för att lägga in all information som uppgiften ska innehålla. Nedan följer instruktioner för att guida dig genom steg för steg.

• Lägg till bild (frivillig). Om du vill ha en bild i din uppgift så lägger du till den här. Om du ångrar dig kan du enkelt ta bort eller ändra den.

• Skriv din uppgift här... (obligatoriskt). Här skriver du din uppgiftsbeskrivning, det kan vara kort som t.ex. 4+8= eller en längre beskrivande text.

• Nivå (obligatoriskt). Här väljer du svårighetsgrad (1 = lätt, 2 = medel, 3 = svår) på uppgiften. Anledningen till att du väljer detta är för att lättare hitta uppgiften när du överblickar dina uppgifter och skapar övningar.

För att lägga till svar, ska du nu välja vilket typ av svar du vill använda dig av:

1. Tal: Svaret kan inte innehålla mellanslag och du får hjälp att uttrycka svaret. T.ex om du vill ha det i bråkform.
    .

2. Algebra: Svaret kan innehålla mellanslag och text. Du får även hjälp med olika symboler. T.ex. roten ur.

3. Flervalsfråga. I rutorna skriver du de olika svars alternativen, bocka sedan i rutan med rätt svar. De kan också vara alternativ i text.

3. Spara!
När du är nöjd med din uppgift trycker du på spara. Om något obligatoriskt fält inte är ifyllt kommer detta markeras och behöver åtgärdas innan uppgiften kan sparas.

När uppgiften är skapad finner du den under det delkapitel och den nivå du valt. Om du av någon anledning vill ändra eller radera uppgiften kan du enkelt göra det genom att trycka på prickarna bredvid uppgiften.

Om du har några funderingar eller saknar någon funktionalitet för att du skall kunna skapa uppgifter precis som du vill ha dem så tveka inte att höra av dig! Antingen i chatten eller på mail till hej@magma.se