Vanliga frågor
Färdighetsträna i Träna-själv-läget i Magma

Låt dina elever färdighetsträna på egen hand i Magma. Mängdträning med möjlighet att göra uträkningar, bättre än så blir det inte!

Ella avatar
Skrivet av Ella
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Eleverna kan räkna helt själva i Träna-själv-läget. Där behöver du som lärare inte dela ut övningar till eleverna, utan de kan på egen hand öva på olika områden och färdigheter inom det centrala innehållet. Material finns från Åk 1 till Ma2 på gymnasiet! Perfekt att använda för mängdträning när eleverna behöver lägga extra fokus på något speciellt område 😄💡

För elever:
Navigera i träna-själv-läget

Eleverna klickar på fliken Träna.

När eleverna går in i Träna-själv-läget syns olika kort med uppgifter de kan räkna på. Om eleverna klickar på KARTA uppe till höger, kan de se vilken årskursnivå uppgifterna i korten ligger på, årskursen baseras på vilken årskurs eleven går i. Eleverna kan också förflytta sig mellan områden och delområden som korten tillhör. Eleverna kan arbeta med kort från alla olika årskurser, detta är alltså inte något som begränsas i nuläget.

För varje kort finns tre stjärnor.

⭐: En stjärna betyder att eleven fått 50-69% rätt på uppgifterna.

⭐⭐: Två stjärnor betyder att eleven fått 70-89% rätt på uppgifterna.

⭐⭐⭐: Tre stjärnor betyder att eleven fått 90-100% rätt på uppgifterna.

När eleverna klickar sig in i ett kort är det bara för eleverna att räkna precis som de gör i en vanlig övning. Uppgifterna i varje kort genereras på nytt varje gång och kan räknas igenom ett obegränsat antal gånger. Funktioner som översättning, talsyntes, ritytan och automatisk rättning fungerar som vanligt. Något som skiljer sig är att elever endast får ett svarsförsök per uppgift, och att de inte kan se facit. Tanken är att de ska öva på kortet tills att de får minst 70% rätt.

Eleverna kan också ta hjälp i Träna-läget, genom att se exempel på uträkningar på liknande uppgifter. De klickar då på Glödlampan.

När eleverna har svarat på alla uppgifter i ett kort kommer de få olika valmöjligheter beroende på resultat.

Ingen stjärna: eleverna får räkna om samma kort igen (men med nya tal).

En, två eller tre stjärnor: eleverna kan gå vidare till nästa områdeskort. Det kommande kortet är oftast lite svårare, eftersom vi skapat en struktur för korten som gradvis tar eleven längre och längre fram i sin kunskapsutveckling! Eleverna kan dock alltid gå tillbaka till Alla kort och välja vilket de vill träna på.

För lärare:
Navigera i Träna-själv-fliken

Du som lärare har en överblick över träna-själv-läget, klicka på fliken Träna till vänster. Där kan du följa eleverna och se vilka kort inom vilka områden som de räknat på. Du ser hur många rätt de haft och kan titta på deras uträkningar.

Välj klass uppe i vänster hörn. Därefter kommer du kunna se uträkningar och svar från eleverna i den klassen. Du kommer se korten avsedda för årskursen som klassen är registrerad som men du kan även bläddra mellan årskurserna i ovankant. Du kan i det övre högra hörnet också filtrera fram enskilda elever för att se vad just en särskild elev arbetat med.

Ovanför korten kan du se vilka områden och delområden som korten tillhör.

Om du filtrerar till en specifik elev uppe i det högra hörnet kan du se vilka kort denna elev arbetat med och hur många stjärnor eleven fått.

Du kan även välja vilken årskursnivå du vill att dina elever ska ha möjlighet att arbeta på. Du kan låsa nivåer och ge tillgång till nivåer. Detta går antingen att styra för hela klassen eller för enskilda elever. För att ställa in detta, klicka på Tillgängliga årskurser uppe till höger.

På detta sättet kan du t.ex. ge elever som behöver fler utmaningar tillgång till högre årskursnivåer, eller kanske endast ge tillgång till årskursen eleven går i om hen behöver fokusera lite mer på det ni arbetar med under just detta läsåret.

Se svar och uträkningar

För att se elevernas uträkningar och svar, klicka på ett kort. Du får då upp en lista på eleverna i klassens namn samt antal stjärnor. Klickar du på elevernas namn ser du uträkningar och svar på uppgifterna i kortet. Det som visas är alltid uträkningarna och svaren för elevens senaste försök på uppgifterna i kortet.

Feedback, frågor, funderingar? Skriv till oss chatten 💬