Alle samlingerAndet
Hvad er en kWh?
Philip Engberg avatar
Skrevet af Philip Engberg
Opdateret over en uge siden

Enheden kWh (kilowatt-time) er den mængde strøm (energi) et givent elapparat har brugt over et bestemt stykke tid ⚡️ Enheden kW (kilowatt) derimod er hvor 'hurtigt' et givent elapparat bruger strøm 🏃‍♂️

Det svarer lidt til, at man kan måle hvor hurtigt en bil kører, fx 80 km/h, som er er det samme som når man siger, at en elkedel bruger 2 kW.

Derefter kan man så måle hvor langt bilen har kørt på en halv time:

80 km/h · 0,5 h = 40 km.

På samme måde kan regne hvor meget strøm elkedelen har brugt i samme tidsrum:

2 kW · 0,5 h = 1 kWh

Det er altsammen super forvirrende fordi den enhed for hastighed vi er vant til intuitivt siger 'distance pr tid', mens enheden for energihastighed ikke har det i navnet 😓 Det skyldes at Watt i virkeligheden er et andet navn for enheden joule per sekund eller J/s 😮 Så man kunne faktisk også måle ens samlede strømforbrug som kJ (kilo-joule).

Hastighed

Samlet distance

Bil

km/t

km

Elapparat (Watt)

kW

kWh

Elapparat (Joules)

kJ/s

kJ