In de Zorgpad Professional leerpaden zit geen voorleesfunctionaliteit voor de leerobjecten die tekst bevatten. Om deze tekst uit te laten spreken, bijvoorbeeld voor een zorgprofessional met dyslexie of slecht zicht, zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar. Deze zijn afhankelijk van welk device en/of besturingssysteem wordt gebruikt. Uiteraard moet op het apparaat geluid afgespeeld kunnen worden. Hieronder vind je een beschrijving van de verschillende opties.

Windows

Windows bevat de functie “Verteller”. Hiermee wordt alles wat op het scherm te zien is voorgelezen. Deze functie kan ingesteld worden naar snelheid, taal, toonhoogte en volume.
Meer informatie hierover is te vinden via Volledige handleiding voor Verteller

Apple

MacOS bevat de functie om tekst van het scherm op te lezen bij het gebruik van een specifieke toets of toetscombinatie.
Meer informatie hierover is te vinden via Tekst op het scherm laten voorlezen op de Mac
Er kan ook gebruik worden gemaakt van VoiceOver om beschrijvingen van de schermonderdelen te horen.
Meer informatie hierover is te vinden via Gebruikershandleiding VoiceOver

iPadOS bevat de functie om geselecteerde tekst of de hele inhoud van het scherm te laten voorlezen. Ook kun je hiermee op de iPad feedback ontvangen en tekstcorrecties en suggesties tijdens het typen horen. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van de functie genaamd "Siri".
Meer informatie hierover is te vinden via Het scherm, geselecteerde tekst en feedback bij typen laten uitspreken

Android

Ga op je Android-apparaat naar "Instellingen", kies "Toegankelijkheid" en vervolgens "Selecteer om uitgesproken te worden". De menustructuur in dit voorbeeld komt van Android 12 en kan verschillen met oudere of nieuwere versies van Android. Eenmaal bij de pagina "Selecteer om uitgesproken te worden", kan je voorlezen activeren. Op dezelfde pagina wordt ook uitgelegd hoe deze functionaliteit gebruikt moet worden.

Zie ook het Google Support artikel "'Selecteer om uitgesproken te worden' gebruiken".

Chromebook

Met de ingebouwde schermlezer van een Chromebook kunnen volledige pagina's of delen van een pagina beluisterd worden.
Meer informatie hierover is te vinden via Tekst hardop voorlezen

Software

Voor het oplezen van tekst is naast bovenstaande opties ook verschillende software beschikbaar, vaak voorleessoftware of dyslexiesoftware genoemd. Deze software zou de zorgprofessional zelf kunnen downloaden.