1. Navigering

Pluttra är organiserat i en trädstruktur med en organisation såsom kommun eller friskolekoncern i topp, en eller flera förskolor kopplad till denna och sedan en eller flera avdelningar kopplade till respektive förskola.
Börja med att gå in via menyn till “Administration”.

Väl där inne kommer du att kunna navigera med hjälp av det hierariska trädet som syns i toppen. I exemplet nedan leder “Lin Education” till en lista över alla förskolor jag har tillgång till, “Framtiden” till en lista över alla avdelningar på förskolan Framtiden och “Upptäckarna” till en lista över alla barn på avdelningen Upptäckarna.

2. Lägg till avdelning

Leta dig fram till den förskola där du vill lägga till avdelningen. Klicka sedan på “Lägg till avdelning på [förskolenamn]”. Du kommer att få upp en ruta där du fyller i namnet. Klicka sedan på “Lägg till” så är allt klart. Vill du lägga till en förskola fungerar det på samma sätt.

Du kan även kolla på denna instruktionsvideo för att med både ljud och video få en guidning i hur man gör detta

3. Lägg till pedagoger

För att lägga in dina kollegor går du in på den avdelning där de arbetar och bjuder in dem via deras e-post. Det viktiga att tänka på här är att ett konto inte ska vara både ett pedagogkonto och ett vårdnadshavarkonto. Om ett konto är kopplat som båda finns det risk att saker slutar att fungera för den användaren

Pedagoger kommer att ha tillgång till alla avdelningar på förskola, så om du är osäker på vilken avdelning du ska koppla en pedagog till spelar det inte jättestor roll så länge det är rätt förskola.

4. Lägg in barn

För att lägga till ett barn är det tre saker som du måste veta inför inlägget. Förnamn, Efternamn och Personnummer. För att lägga till barn manuellt går du in på den avdelning som barnet ska vara kopplad till. Värt att tänka på är att ett barn bara kan vara kopplat till en avdelning i taget.

Klicka sedan på “Lägg till Barn” och fyll i uppgifterna och spara. Vet du redan nu att barnet inte får vara med på bild kan du även markera upp det, standard är att de får vara med.

5. Lägg till vårdnadshavare

När ett barn ligger inne i systemet kan du bjuda in en vårdnadshavare till Pluttra.

1. Gå in på barnet via listan av barn i Administrationsvyn.
2. Scrolla ner tills du hittar “Lägg till vårdnadshavare”.
3. Fyll i e-postadressen och klicka på “Bjud in”. En inbjudan skickas direkt till den e-post som du angivit med en länk för att sätta upp ett konto. Har du bjudit in samma e-post på flera ställen (om vårdnadshavaren har flera barn) kommer flera mail att skickas ut men de behöver bara svara på en inbjudan för att bli kopplade till båda sina barn.

Tänk på att e-postadresser har en del regler till sig så som att åäö inte får förekomma och ett @ måste finnas med.

Är e-posten fel kommer inget mail att skickas ut.

6. Importera barn och vårdnadshavare

Möjligheten finns även att importera alla barn och vårdnadshavare i en gemensam klump. Jag rekommenderar dig att inte göra detta första gången utan lägga in barnen först och skapa upp dokumentation innan vårdnadshavare kopplas. Men vill du importera, kontakta produktsupport@lineducation.se så hjälper vi gärna till.