För att gallra (ta bort) ett barn ur Pluttra samt tillhörande data så behöver du genomgå följande steg. Tänk på att du endast kan göra detta via en webbläsare, det går alltså inte via appen, du måste också vara administratör.

• Öppna Menyn på vänster sida av skärmen
• Klicka på Administration
• Här finns det några knappar, du ska klicka på "Hantera barns data"
• Klicka på den gröna knappen "Starta export eller gallring av ett barn"
• Markera det barnet du vill gallra bort
• Bocka i att det är "Gallring/Borttagning" du ska göra
• Skriv in en anledning till varför barnet gallras bort.
• Klicka på "Starta"
• Du bör få ett mail inom några minuter, klicka på länken i det mailet så kommer du tillbaka till Pluttra
• Nu kan du ladda ned datan som ligger packad till en fil, när du har fått ned filen så öppnar du den.
• I den öppnade filen så finns det ett dokument som heter "verify.txt" öppna den och kopiera textraden.
• Klistra in den i rutan "Verifieringskod" och klicka på verifiera.
• Nu dyker det upp en röd knapp "Bekräfta rensning", klicka på den och "Ok" i rutan som frågar om du är säker på att du vill göra det.

Nu är du klar, och raderingen är påbörjad och bör vara klar inom några minuter.

Här under finns en video som visar hela processen också