Tryckta böcker
Formgivning
Utfall, trimbox och skärmärken
E
Skrivet av Eva Ribich
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Använd 5 mm utfall

• Om du har utfallande bilder på ditt omslag och använder InDesign bör du dra ut bilden 5 mm utanför dokumentets kant. Utfallet ställs in för att inte riskera att din bild får vita kanter vid tryck, du bör inte placera någon viktig information i utfallet eftersom det kommer att beskäras vid produktion.

• Används annat program än InDesign bör du inkludera 5 mm utfall på varje yttre sida av arket redan när du skapar ditt dokument. Utgå från de dimensioner arket ska ha och lägg till 10 mm på bredd och höjd.

• Om du använder InDesign kan du exportera till pdf med Publits exportinställning. Exportinställningen optimerar din fil och komprimerar bilder som har en högre upplösning än 450 ppi. Den lägger även till utfall på 5 mm och ställer in en TrimBox som visar var dokumentet ska beskäras.

Ställ in TrimBox

Färgseparation innebär att man omvandlar bilden från den färgrymd som används när en bild visas på skärm (RGB) till den färgrymd som används vid tryck på papper (CMYK). En skärm klarar av att visa många fler färger än ett papperstryck, därför skiljer sig det tryckta resultatet från den färgåtergivning du ser på skärmen. Har din bild inte rätt färgprofil kan du färgseparera den, en rekommendation är att göra detta i Photoshop för att sedan importera bilden i InDesign.