Tryckta böcker
Formgivning
Vad ska man tänka på när man trycker sidor som har bilder eller färg?
Vad ska man tänka på när man trycker sidor som har bilder eller färg?
E
Skrivet av Eva Ribich
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Bildupplösning

Om man trycker böcker som innehåller många bilder är det viktigt att tänka på upplösningen för att de inte ska upplevas suddiga i tryck. Vi rekommenderar även att använda vitt papper för bästa för bästa resultat.

• Bilder bör ha en upplösning på minst 300 dpi.

• Bilder ska sparas i färgrymd CMYK, ej som RGB.

• Transparens och lager kan äventyra tryckresultatet, spara bilder som JPEG istället för TIFF om de innehåller lager och/eller transparens.

• Färgseparera bilder som inte har rätt färgprofil.

Färgprofiler

Bildernas färgåtergivning på en datorskärm skiljer sig från färger som återges i tryckt eftersom de på en skärm är upplysta av elektroniskt ljus (RGB). För att färgerna ska få rätt återgivning i tryck behöver du använda rätt färgprofil. Några riktlinjer för färginställningar:

• Färgtryck: Använd CMYK ”Coated FOGRA39” som färgprofil.

• Svartvitt tryck: Om en sida ska tryckas i svartvitt måste den vara i gråskala. Vid annan inställning än gråskala kommer sidan att tryckas i färg.

• Färg ska anges i färgrymd CMYK, ej RGB eller dekorfärg.

• Färger som mörkblå/violett, grönt eller beige är känsliga. Vid tryck kan en viss färgskillnad uppstå trots att trycket håller sig inom ISO-standarden Coated Fogra39 (ISO 12647-2:2004).

Därför kan du behöva beställa ett provtryck och korrigera färginställningarna om tryckresultatet inte skulle motsvara dina förväntningar.

Färgprofiler omslag

Om ditt omslag är i svartvitt rekommenderar vi att du använder CMYK som färgprofil, detta för att de mörka nyanserna ska bli tydligare i tryck. Risken finns annars att omslaget ser blekt ut.