Distribution & prissättning
Hur ska jag tänka kring prissättning?
E
Skrivet av Eva Ribich
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Så här funkar det på Publit:

1. När du laddar upp en bok (alltså PDF-filer för inlaga och omslag samt i förekommande fall skyddsomslag) kommer vi analysera filerna och räkna ut vad det kommer kosta att trycka ett exemplar. Detta är bokens produktionspris och det du betalar om du beställer egna exemplar, oavsett om du väljer att trycka en, sjutton eller femhundra böcker.

2. Det lägsta möjliga pris du kan sätta för att sälja din bok via Publit är bokens produktionspris och vår distributionsavgift, vilket dras av först om/när din bok börjar sälja. Går det bra för dig så går det bra för Publit alltså, och skulle försäljningen gå långsamt så har du inga kostnader.

3. Ett pris som överstiger den lägsta nivån, blir din avans och betalas ut kvartalsvis. Det vill säga det du tjänar per sålt exemplar efter att vi dragit av bokens produktionspris och distributionsavgift.

4. Det f-pris du anger är det pris som bokhandeln (den fysiska och den på nätet) betalar för boken, därför sätts den alltid exklusive moms. Men de vill såklart också ha en bit av kakan och därför höjer de priset ut mot slutkunden. Eftersom en återförsäljare aldrig kan betala under det f-pris du satt kan du inte gå back på köpet. Du behöver heller aldrig oroa dig för returer eller rabatter.

5. Återförsäljarna gör ett påslag om alltifrån 40% till 100% på f-priset, och vilket pris de väljer att sälja boken för kan varken vi eller du påverka. Men du kan du alltid reglera priset om du tycker att utpriset blir för högt, alla ändringar du gör slår igenom inom det närmsta dygnet.

6. Vi du göra en uppskattning av vad du behöver sätta för f-pris för att det ska resultera i ett visst utpris (eller bruttopris som man också kallar det) inklusive moms så kan du läsa om hur man gör här.

Ett litet räkneexempel: Låt säga att din bok kostar 45 kronor att trycka och du sätter f-priset till 80 kronor. Då blir distributionsavgiften 8 kronor och du tjänar 27 kronor per såld bok. Bokens utpris kan landa på alltifrån 100 kronor till 160 kronor hos de olika återförsäljarna. Du kan räkna på vad boken kommer kosta och vad du tjänar redan när du är i planeringsstadiet, eller då du sätter bokens pris på ditt Publit-konto.