Skapa bokomslag i InDesign
E
Skrivet av Eva Ribich
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

När du ska skapa bokens omslag behöver du först veta bestämma vilket format boken ska ha (mjukband, hårdband eller pocket), vilken storlek och totalt antal sidor. När du laddat upp inlagan kan du ladda ned en färdig mall som visar vilka mått omslaget ska ha som blir användbart när du skapar tryckfilen.

När du skapar omslaget bör du tänka på följande:

1. Börja med att skapa ett nytt dokument och ange de dimensioner (bredd och höjd) som inlagan ska ha. Dimensionerna inkluderar inte utfall. Ta hjälp av omslagsmallen som du kan ladda ner från ditt Publit-konto när du har laddat upp din inlaga. Mallen bör endast användas som referens, inte som bakgrund till själva omslaget.

Dokumentet ska endast bestå av en sida, ange de dimensioner som omslaget ska ha.

Omslaget skapas i ett ark, vilket betyder att du måste addera bokens framsida, rygg och baksida för att få fram omslagets totala bredd. Om du skapar ett omslag till ett hårdband behöver du även ha steg och invik i åtanke, vilket framgår i omslagsmallen.

Marginaler kan du ställa in för att markera var ryggen ska placeras. Under Marginaler skriver du in inlagans bredd i fältet för Inre och Yttre för att enkelt se ryggens placering och bredd när du arbetar med ditt omslag. I det fall du skapar ett omslag till ett hårdband gäller även här att du har steg och invik i åtanke.

2. Vill du ställa in ytterligare stödlinjer för att t.ex. markera ut steg och invik gå till Sida och välj Skapa stödlinjer…
3. Nu kan du börja formge ditt omslag, tänk på att sidan till höger kommer att utgöra bokens framsida, medan sidan till vänster kommer utgöra bokens baksida. Det är inte möjligt att trycka på omslaget insida, det är därför viktigt att omslagsfilen endast består av ett ark.
4. Om du har utfallande bilder eller grafik på ditt omslag bör du dra ut bilden minst 5 mm från dokumentets kant, det blir ditt dokuments utfall.

5. När du ska exportera till PDF, gå till Arkiv, Adobe PDF-förinställningar och välj Publit pdf export. Döp sedan filen och klicka på Spara.