Tryckeriets felmarginaler

Beställ alltid provtryck för att kontrollera att boken blir som du tänkt dig

Eva Ribich avatar
Skrivet av Eva Ribich
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Tryckeriet har vissa felmarginaler som man måste förhålla sig till, vilket innebär att böckerna kan se olika ut om de trycks vid olika tillfällen. Även om du följt alla instruktioner är det alltid bra att beställa provtryck för att säkerställa att tryckresultatet överensstämmer med dina förväntningar. Då kan du ofta korrigera eventuella fel innan du publicerar boken och filerna blir låsta.

• Tryckeriet har en felmarginal på +/- 1 mm eftersom pappret kan förflytta sig något i maskinerna. Du bör därför inte använda färg eller text i syfte att markera bokryggens placering eller nära en kant där pappret blir beskuret.

• Undvik ryggtext på böcker som har färre än 48 sidor eftersom ryggen kan bli något rundad vid tryck och ryggtexten riskerar att förskjutas. Använd inte ryggtext alls om bokens rygg är mindre än 6mm. Vid 6mm rygg bör texten inte vara större än 2 mm hög. I takt med att boken växer kan ryggtexten öka i storlek men man bör hålla sig minst 2 mm från kanterna.

• Felmarginal inom ISO-standarden: Viss variation i färgåtergivningen kan uppstå mellan olika tryck. Det finns därför ingen garanti att böcker som trycks vid ett tillfälle är identiska med böcker som trycks vid ett senare tillfälle.

• Används annat program än InDesign måste du manuellt ställa in TrimBox, vilket kan göras i t.ex. Adobe Acrobat Pro. TrimBoxen visar tryckeriet var ditt omslag ska beskäras och det är en inställning som måste användas om du använder dig av utfall. Vid 5mm utfall ställs TrimBox in på 5mm.

lbland hamnar text och bild snett i tryck, vilket ofta är inom ramen för tryckeriets felmarginaler. Hör av dig till oss med bild som visar ett fel som är större än ovan nämnda felmarginaler.