Distribution & prissättning
Hur går det till när någon beställer en bok i bokhandeln?
E
Skrivet av Eva Ribich
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

För att din bok ska dyka upp i nätbokhandeln och bli beställningsbar för den fysiska bokhandeln behöver du ingå avtal med Bokinfo. Efter att du ordnat med avtalsdelen behöver du inte registrera din bok i Bokinfos databas utan det sker helt automatiskt när du publicerar boken på ditt Publit-konto.

Gör boken tillgänglig för försäljning:

1. När du skickat in avtalet till Bokinfo får du ett ID-nummer tillbaka som du anger i kontoinställningarna på ditt Publit-konto (fliken Tredjepart).

2. Slå på Bokinfo som kanal i ditt bokutkast under fliken Pris och distribution och ange bokens f-pris.

3. När du är redo att klicka på Publicera-knappen skickas prisinformation och den metadata du fyllt i till Bokinfo. Du behöver alltså inte lägga till titeln i deras system på egen hand. Eftersom det inte är möjligt att förhandsbeställa ska du av samma anledning inte lägga upp boken hos Bokinfo manuellt innan du publicerat den på ditt Publit-konto.

4. När boken är granskad av Bokinfo finns den tillgänglig för beställning hos de återförsäljare som är anslutna till Bokinfo.

5. Nätbokhandeln hämtar i sin tur in informationen från Bokinfo inom ett dygn efter publicering (oftast går det snabbare) och skyltar boken på sin sida med ett prispåslag på det f-pris du angett.

6. När en kund köper någon av dina böcker via en återförsäljare så skickas en tryckorder direkt till det tryckeri vi är anslutna till och de sätter igång med produktionen. Då är det återförsäljaren som har kontakt med kunden och de sköter därför fakturering och kundsupport. I det fall köpet gått via nätbokhandeln skeppas boken först från tryckeriet till nätbokhandelns lager för ompackning innan den skickas vidare till slutkunden.

7. Du loggar in på ditt Publit-konto och följer försäljningen under Statistik och rapporter, och avansen betalas ut ca en månad efter avslutat kvartal.