Kunskapsbas
Kassa
Hur skapar jag och hanterar bordsnotor?

Här följer en guide över hur du skapar upp och hanterar bordsnotor.

Albin Eklund avatar
Skrivet av Albin Eklund
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Skapa upp bordsnota från kassaläget

Börja med att öppna POS/Kassa-appen från PubQ-portalen.
Ta emot beställningen av dina gäster och lägg till i varukorgen. Istället för att betala direkt klickar du på "Parkera".

Du skickas då vidare till bordskartan där du får välja det bord som gästerna sitter eller ska placera sig vid. Är det ett nytt sällskap så skapas en ny nota, är det ett sällskap som beställt sedan tidigare så lägger den till den nya beställningen på den redan aktiva notan.

En bordsnotakod genereras så gästerna kan fortsätta att att lägga till produkter på notan via mobilappen.

Öppna upp tom nota

Du kan också öppna en nota utan att parkera en pågående beställning. Öppna sidomenyn och välj alternativet "Notor". Där samlas alla aktiva bordsnotor i en listvy. Högst upp till höger kan du välja att skapa en ny (tom) nota på valfritt bord.

Därefter får du välja ett bord från bordskartan som du vill skapa upp notan på. En bordsnotakod genereras och gästen kan själv lägga till produkter på notan via appen, eller så tar du med dig kassan till bordet och tar beställningen där.

Ta betalt och stänga bordsnota

Det finns lite olika sätt att ta betalt på. Önskar gästerna att dela upp notan så går det bra. Då markerar du helt enkelt bara produkterna som gästen i fråga vill betala för.
Ska notan betalas av en och samma person kan du snabbmarkera allihop genom att klicka på ”Lägg till alla”. Om dina besökare beställt på bordsnota via appen kan du dela upp betalningen efter användaren.

Har gästerna delat på en produkt så kan du splitta den innan du flyttar över den till varukorgen. Klicka på alternativ-knappen bredvid aktuell produkt och välj "Splitta". Därefter får du slå in vilket antal produkten ska splittas på.

Huvudartikeln stryks och delar upp sig på det antal du valt. Flytta sedan alla produkter till varukorgen för att ta betalt. Att ta betalt för en bordsnota fungerar på samma sätt som en vanlig betalning i POS-kassan. Välj betalalternativ och fullfölj stegen. Du kan också lägga till rabatt, avbryta pågående kvitto och skriva ut proforma.

När notan är fullständigt betald (alla produkter är strukna) stänger du den genom att klicka på ”Stäng” i högra hörnet (du kan bara stänga notan om samtliga produkter är överstrukna) och väljer ”OK” i den ruta som dyker upp.

Du får en notering om att notan är stängd.