In november 2016 kondigde Google het begin aan van het proces om hun index mobile first te maken. Mobile-first indexering betekent dat Google overwegend de mobiele versie van de inhoud gebruikt voor indexering en ranking. Aangezien de meeste zoekopdrachten voornamelijk door smartphones of mobiele apparaten worden gemaakt en zijn gemaakt, is het niet meer dan normaal dat Google dacht dat dit een betere manier zou zijn om ervoor te zorgen dat websites mobielvriendelijk zijn en dus de ervaring van de smartphonegebruiker wordt verbeterd. In 2019 werden alle nieuwe websites al mobile-first geïndexeerd en er werd gezegd dat de lancering voor alle websites om onder mobile-first index te vallen in maart 2021 zou zijn.

Zoals Google verklaarde:

"Onze algoritmes zullen uiteindelijk voornamelijk de mobiele versie van de inhoud van een site gebruiken om pagina's van die site te ranken, om gestructureerde gegevens te begrijpen en om fragmenten van die pagina's te tonen in onze resultaten. Natuurlijk, terwijl onze index zal worden opgebouwd uit mobiele documenten, gaan we door met het bouwen van een geweldige zoekervaring voor alle gebruikers, of ze nu van mobiele of desktop apparaten komen".

Bron:

https://www.seroundtable.com/google-mobile-first-indexing-deadline-march-2021-30974.html#:~:text=Google's%20revised%20mobile%2Dfirst%20indexing,September%202020%20to%20March%202021.

Zoals uit deze tweet blijkt, is het proces deze maand bijna ten einde gekomen. Dat wil zeggen, zelfs als niet alle websites klaar zijn met het veranderingsproces om als mobile first geïndexeerd te worden, raden wij je aan om een mobielvriendelijke versie van je website te hebben die altijd geoptimaliseerd is volgens de normen van Google. Daarom zetten wij de beste praktijken voor je op een rijtje zodat je bovenaan in de resultaten van Google blijft:

• Zorg ervoor dat je een responsive design hebt. Dit betekent dat jouw website een mobiele versie heeft die de inhoud aanpast aan het scherm van een mobiel apparaat om het voor de mobiele gebruiker aangenamer te maken.

• Zorg ervoor dat Googlebot jouw inhoud kan openen en weergeven. Gebruik dezelfde meta robots tags zowel op desktop als mobiel. Je kunt de robots.txt testing tool gebruiken om te controleren of jouw mobiele versie toegankelijk is voor Googlebot.

• Zorg ervoor dat de inhoud hetzelfde is op desktop en mobiel. Er moet niet meer inhoud op de desktop site staan dan op je mobiele site. Gebruik ook dezelfde koppen. Als dit niet zo is, kun je wat verlies van verkeer verwachten omdat Google niet zoveel informatie uit je pagina zal halen als voorheen.

• Controleer je gestructureerde gegevens zodat je mobiele en desktop sites hetzelfde hebben. De gestructureerde gegevens is wat Google Search gebruikt om jouw website te crawlen en de inhoud te begrijpen. Je kunt de gestructureerde gegevenstesttool gebruiken om beide URL's (Desktop- en mobiele versie) in te typen om te controleren of alles klopt.

• Controleer of beide versies dezelfde metadata hebben: meta titles en meta descriptions.

• Controleer de visuele inhoud:

• Afbeeldingen: gebruik afbeeldingen van hoge kwaliteit (niet te klein of met lage resolutie). Zorg ervoor dat url's niet veranderen en gebruik dezelfde alt-tekst voor afbeeldingen op desktop en mobiele sites en gebruik een ondersteund formaat.

• Video's: gebruik geen url's die veranderen voor uw video's; gebruik ondersteunde formaten en dezelfde gestructureerde gegevens voor uw video's zowel op desktop als mobiel. Plaats de video ook op een positie die gemakkelijk te vinden en te visualiseren is voor mobiele gebruikers.

• Controleer de laadsnelheid. De laadtijd van jouw website is nog steeds een cruciale factor die jouw bouncepercentage (bezoekers die jouw pagina verlaten) zal bepalen en uiteindelijk hoeveel verkeer en inkomsten je zal hebben. Vanaf nu zou de optimale laadsnelheid op mobiele telefoons minder dan 3 seconden moeten zijn. Om je te helpen de elementen te vinden en te optimaliseren die de laadsnelheid van de mobiele versie van je site kunnen verhogen, kun je deze gratis tools controleren: PageSpeed Insights, Lighthouse of AMP page experience guide.

Voor meer gedetailleerde informatie over Google's tips voor mobile-first, klik hier.

Aangezien er meer factoren zijn om rekening mee te houden bij het optimaliseren van de mobiele versie van je website, aarzel dan niet om dit artikel te bekijken met tips die jou kunnen helpen om jouw mobielvriendelijke versie nog meer te verbeteren en je concurrentie altijd voor te blijven!

Je kunt jouw mobiele indexering blijven controleren met Google Search Console. De status wordt weergegeven op de instellingenpagina, evenals in de URL Inspection Tool, wanneer je een specifieke URL controleert met betrekking tot de meest recente crawl. Als jouw website niet mobile-first geïndexeerd is, raden wij je aan om deze te optimaliseren volgens de hierboven genoemde tips om er zeker van te zijn dat jouw website geïndexeerd kan worden door Google.

Voor verdere vragen kun je contact opnemen met ons support team, wij helpen je dan graag verder.

Vragen over andere onderwerpen? We hebben meer artikelen over andere onderwerpen

https://help.rankingcoach.com/nl/