Definitioner

Lär dig definitionerna i Avtalsbevakningen

Christian Nicolaisen avatar
Skrivet av Christian Nicolaisen
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Definitionerna nedan är språket vi på SimpleSign använder oss av för att urskilja de olika begreppen från varandra.

Avtal

Är en affärsförbindelse mellan två parter, som vanligtvis skrivs på papper (eller digitalt). Ett avtal behöver inte finnas i skrivet format utan kan vara en affärsförbindelse där man digitalt abonnerar en tjänst eller muntlig överenskommelse.

Avtalskort

Är en visuell sammanställning av ett avtal. I SimpleSign skapar man ett avtalskort genom att lägga till en ny avtalsbevakning. Ett avtalskort kan innehålla flera dokument, kontaktuppgifter till motparter, interna kommentarer, påminnelser och andra funktioner som underlättar hanteringen av avtalet.

Dokument

Är vanligtvis den signerade PDF:en. Dokument kan även vara en fil som ej ska signeras, eftersom det inte kräver någon affärsförbindelse.

Dokumenttyp

Beskriver vilket typ av dokument eller avtal det är. Ex. Anställningsavtal, Kundavtal, Leverantörsavtal, GDPR, Styrelseprotokoll, Årsredovisningar.

Avtalstyp

Beskriver vilket typ av avtal det är. I SimpleSign är dokumenttyp och avtalstyp samma funktion, men det kallas Avtalstyp när det är relaterat till Avtalsbevakning, eftersom i denna funktion handlar det endast om avtal och inte dokument. Exempel på avtalstyper: Anställningsavtal, Kundavtal och Leverantörsavtal.

Kategori

Man kan sortera avtalskorten i kategorier. Kategorierna fungerar som en ytterligare sortering av Avtalstyper. Vanligtvis används kategorierna för att sortera in avtalstyperna i underkategorier. Man exempelvis ha ett leverantörsavtal och kategorisera leverantörsavtalen i olika regioner så som: Stockholm, Göteborg, Malmö eller olika typer av leverantörsavtal: IT & drift, Hyror osv.

Appar

Man kan bygga upp sina avtalskort med olika funktioner. Varje funktion refererar vi till som en app. Exempel på några appar är: Intäkter, Kostnader, Kontakter och Period och förnyelse.

Metadata

Metadata refererar vi till delar av ett avtalsinnehåll, som vanligtvis är extra betydelsefull. Metadatan brukar man därför lyfta fram och göra tillgänglig för att söka och filtrera på. Metadatan finns även tillgängligt i API:et vilket innebär att andra system kan läsa av metadatan från ex. ett avtalskort i SimpleSign. När man refererar till metadata brukar man referera till både attrubutet och värdet. Exempel på metadata skulle kunna vara: Namn, lön, ålder, avtalstyp, avtalsnamn och status.

Fält

Ett fält är ett element (textfält, radioknapp, rullista, checkbox m.m.) som någon kan skriva in information i. Ett fält kan exempelvis vara: Namn. E-post, och Pris.

Attribut & värden

Ett attribut är vanligtvis benämningen av ett värde. Exempelvis är Namn ett attribut medan Christian är ett värde i attributet. När man läser av ett avtalskort via API:et kollar man efter de olika attributen och sedan hämtar man de värden man vill läsa av och matchar värdet till motsvarande attribut i andra systemet.

Indexdata

Är en funktion i SimpleSign där man som användare får en visuell bild över alla attribut och värden i ett dokument eller avtalskort.