Facturen
Instellingen
De prijstabel op de factuur

Lees hoe je de prijstabel op je facturen naar wens instelt. Op de factuur of op je factuursjabloon.

Jan van der Weide avatar
Geschreven door Jan van der Weide
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In Simplicate kennen we drie factuurmethodes:

• Vaste prijs

• Nacalculatie

• Abonnementen

De prijstabel bij diensten op nacalculatie

Wanneer je een dienst op basis van factuurmethode 'Nacalculatie' in rekening brengt, heb je op de factuur meerdere opties om de dienst en bijbehorende kosten/uren te tonen. Deze opties, die niet beschikbaar zijn bij vaste prijs diensten en abonnementen, zijn te selecteren op twee plekken:

1. Op de conceptfactuur: kies voor het tabblad 'Diensten', zoek een factuurregel met als type 'Uren' of 'Kosten' en klik vervolgens aan de rechterzijde van de regel op 'Acties' en 'Bewerken'.

2. Op het factuursjabloon: ga naar Instellingen > Facturen > Factuursjablonen.

Selecteer het factuursjabloon waarop je de prijstabel wil aanpassen en ga naar het tabblad 'Prijstabel'.

Onder het kopje 'Voorkeurinstelling prijstabel per facturatiemethode' kun je bij 'Nacalculatie' een aantal opties selecteren.

Gaat het om uren? Dan kun je kiezen uit de volgende vijf opties:

1. Totaal per dienst

Laat enkel het totaalbedrag zien van de dienst.

2. Totaal per medewerker

Laat het totaal aan uren per medewerker geregistreerd op de dienst zien.

3. Totaal per urensoort

Laat het totaal aan uren per urensoort geregistreerd op de dienst zien.

4. Gedetailleerd inclusief toelichting

Laat per registratie op de dienst de datum, medewerker en urensoort zien. Indien er een toelichting is gegeven bij de registratie, wordt deze ook getoond.

5. Gedetailleerd exclusief toelichting

Laat per registratie op de dienst de datum, medewerker en urensoort zien.

Gaat om het om kosten? Dan heb je keuze uit vier opties:

1. Totaal per dienst

Laat enkel het totaalbedrag zien van de dienst.

2. Bron/medewerker

Laat zien hoe of door wie de kosten zijn geregistreerd.

3. Totaal per kostensoort

Laat het totaal per kostensoort zien geregistreerd op de dienst.

4. Gedetailleerd

Laat per registratie op de dienst de datum, kostensoort en eventuele toelichting zien.

Daarnaast is het mogelijk gemaakte uren en/of kosten als bijlage toe te voegen aan de factuur.

De prijstabel bij vaste prijs diensten die in termijnen worden gefactureerd

Factureer je vaste prijs diensten in één of meerdere termijnen? Dan heb je aangaande de prijstabel 2 opties:

1. Totaal per dienst

Laat per termijn zien uit welke diensten de termijn is opgebouwd.

2. Totaal per termijn

Laat per termijn enkel de totalen per termijn zien.

Algemene instellingen prijstabel

Naast de instellingen per facturatiemethode, zijn er nog een aantal opties om de prijstabel naar wens vorm te geven. Je kunt je voorkeuren instellen op een factuursjabloon (Facturen > Factuursjablonen > 'kies een factuursjabloon' > tabblad 'Prijstabel'):

Deze opties zijn ook per factuur in te stellen. Om dat te doen open je een conceptfactuur en kies je voor de blauwe knop 'Meer' en vervolgens 'Eigenschappen'.

Meer weten over factuursjablonen? Lees dan dit artikel.