Conversie meten met E-commerce

Ticket verkopen en bezoekersgedrag analyseren

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met de e-commerce functie in Universal Analytics meet je conversies en het behalen van vooraf ingestelde doelen, waaronder het aantal verkochte kaarten. Je ziet heel concreet hoeveel opbrengst je uit ticket sales hebt gehaald, wat de gemiddelde bestelwaarde per bezoeker is en hoeveel transacties er hebben plaatsgevonden.

E-commerce aanzetten

Begin met het inschakelen van e-commerce voor UA (Universal Analytics), voor GA4 staat e-commerce standaard aan. Dat doe je zo:

1. Ga in je Google Analytics account naar het ‘admin/beheerder’ tab in Google Analytics en klik bij de view settings op ‘E-commerce Settings’.

2. Vink ‘Enable E-commerce’ en ‘Enable Enhanced E-commerce Reporting’ allebei open en klik op Save.

Done!

Instellen van doelen en trechter

Voordat je kan gaan meten, moet je eerst nog ‘doelen’ instellen, waaraan je een ‘trechterweergave’ koppelt. Een doel is hetgeen dat je wilt dat je bezoeker bereikt, in dit geval een kaartje kopen. De trechterweergave laat exact zien waar de bezoekers afhaken tijdens het doelproces.

Om een doel en trechter in te stellen onderneem je de volgende stappen:

1. Klik op 'Beheerder/Admin'

2. Klik onder het derde menu ‘Weergave’ op ‘Doelen’

3. Vervolgens klik je op '+ Nieuw Doel'

4. Dan kies je bij Template voor 'Aangepast' en 'Doorgaan'.

5. Bij stap 2 'doeldetails' geef je de doelbeschrijving een naam, bijvoorbeeld Tickets kopen/ buy tickets' en kies hoe je het wilt meten. In dit geval 'Bestemming/Destination'.

6. Dan ga je naar stap 3. Hier vul je het einde van de URL in, en kies je voor de optie: 'Begint met'. In dit geval is dat /web/orders/completed

7. Je kunt optioneel een doelwaarde instellen. Hiermee wijs je een geldbedrag aan een conversie toe. Lees daar hier meer over.

8. En dan formuleer je de trechter. Deze optie zet je aan. Dan kun je verschillende stapjes aanmaken. In deze stapjes zet je het volgende:

Stap 1: Naam: Klik op Tickets, URL: /web/tickets
    Stap 2: Naam: Inloggen, URL: /web/tickets/login
    Stap 3: Naam: Betaalopties, URL: /web/tickets/order
    Stap 4: Naam: Bedank pagina, URL: /web/orders/completed