Google Analytics 4

Wat meet Google Analytics 4 en het verschil met Universal Analytics

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics is een cruciale tool die je helpt om de resultaten van je website en je online marketing te meten en te analyseren. Zo leer je hoe je je website kunt verbeteren en waar je conversies vandaan komen. In Analytics kom je onder andere te weten:

• via welk kanaal bezoekers op je website terechtkomen,

• welke pagina’s je bezoekers interessant vinden,

• op welke pagina’s je veel bezoekers verliest,

• welke kanalen veel conversies opleveren.

Wat is het verschil met Universal Analytics?

De grootste wijziging zit in de kern, namelijk hoe Analytics de website meet. Google Analytics 4 (GA4) werkt in tegenstelling tot Universal Analytics (UA) met een gebeurtenis-gedreven datamodel, en dat heeft veel gevolgen voor de wijze waarop je website gemeten wordt.

Waarom veranderen?

Voorheen mat Google alles via sessies, gekoppeld aan user data. User data zijn gegevens over de gebruiker die analytics verzamelt uit cookies of uit je browserinstellingen, zoals leeftijd, geslacht of locatie. Sessies zijn de verzamelde gebeurtenissen in een bezoek, zoals paginaweergaven, downloads of aankopen. Google verzamelt al deze gegevens en verwerkt het in nette grafieken en tabellen.

Voor veel websites werkt deze manier van meten nog steeds prima. Met de opkomst van mobiele apps en single page sites is het bijhouden van sessies en paginaweergaven echter niet meer altijd de beste manier om een bezoekerservaring te meten.

Belangrijke metingen zoals bouncepercentage, tijd op pagina en pagina’s per sessie zijn allemaal gebaseerd op deze gegevens. Terwijl apps, games en videospelers vaak geen aparte pagina’s laden. Hier mis je dus al meteen veel waardevolle data. Steeds meer websites worden ook gebouwd op een enkele pagina met tabbladen of andere oplossingen. Voorheen gaven de meest gebruiksvriendelijke oplossingen dus niet altijd de beste cijfers. Dat probleem wordt nu aangepakt met GA4.

Google Analytics 4 en het gebeurtenis-gedreven data model

De nieuwe manier van meten koppelt sessies en paginaweergaven los van elkaar. In plaats daarvan meet het in een serie van gebeurtenissen, waarbij elke gebeurtenis via parameters extra informatie doorgeeft aan Google Analytics.

Hiermee wordt een grote ergernis van veel marketeers opgelost: het aantal ‘ogen’ zijn niet meer leidend. De nadruk komt meer te liggen op waardevolle bezoeken en interacties.

Wat zijn de voordelen van Google Analytics 4?

Is Google Analytics 4 dan enkel interessant voor bedrijven die data van hun website en app willen samenbrengen of een single page site hebben? Niet noodzakelijk! Hieronder gaan we dieper in op de 6 belangrijkste veranderingen die Google Analytics 4 met zich meebrengt.

1. Betere inzichten en voorspellingen

Google belooft meer doorgedreven inzichten en voorspellingen in Google Analytics 4. Op basis van artificiële intelligentie zal de tool je bijvoorbeeld kunnen waarschuwen wanneer de vraag naar bepaalde producten stijgt, helpen om nieuwe doelgroepen te ontdekken en voorspellen hoeveel winst je zou kunnen maken bij deze nieuwe doelgroepen.

2. Betrokkenheid vs. bouncepercentage

Universal Analytics gebruikt het ‘bouncepercentage’ als maat voor de kwaliteit van je pagina’s. Maar in Google Analytics 4 wordt deze vervangen door ‘betrokkenheid’. Een betrokken gebruiker is iemand die:

• overgaat tot een conversie,

• OF meerdere pagina’s bekijkt,

• OF langer dan 10 seconden op je website blijft.

Dankzij die ‘betrokkenheid’ ziet Google Analytics gebruikers die slechts 1 pagina van je website bekijken niet langer als iets negatief, zolang ze lang genoeg op die pagina blijven. Heeft je pagina je bezoeker zo goed geholpen dat die persoon geen andere pagina’s hoeft te bekijken? Dan erkent Google Analytics 4 dat vanaf nu dus als iets goeds!

3. Vernieuwd gebruikerstraject

Klanten en leads komen via verschillende devices en browsers op je website terecht. Google Analytics 4 speelt daar handig op in door gegevens van dezelfde persoon op verschillende apparaten te bundelen tot 1 gebruikerstraject.

Je kunt de tool daarbij een handje helpen door gegevens beschikbaar te stellen van gebruikers die zich op je website hebben ingelogd of een account hebben aangemaakt. Maar dat is niet per se nodig: Google houdt ook rekening met apparaat-ID’s en Google-accounts om het gebruikerstraject te volgen. En als die data niet volledig zijn, kun je Analytics ook een User ID laten aanmaken voor elke gebruiker. Er zijn dus genoeg manieren om een (anonieme) gebruiker over meerdere apparaten en platformen te volgen.

4. Vernieuwde rapporten

Net zoals in Universal Analytics kun je ook in Google Analytics 4 rapporten opvragen die je meer inzicht geven in je data. In Universal Analytics heb je een waslijst aan rapporten om uit te kiezen, maar Google Analytics 4 pakt het anders aan.

In de nieuwe versie krijg je immers een aantal overzichtsrapporten (vb. betrokkenheid, behoudt, demografie, technologie etc.) die je dan nog lichtjes kunt aanpassen via de knop ‘Rapport aanpassen’. Wil je toch een gedetailleerder rapport aanmaken? Dan is er nu de tool ‘Analyse’.

5. Betere analyses

In de Ontdekken hub kun je alle inzichten en statistieken met elkaar in verband brengen, doelgroepen bepalen, gegevens filteren en nog veel meer. Die analyses kun je dan exporteren of downloaden om aan je collega’s of klanten te tonen.

Er zijn verschillende soorten analyses. Je kunt deze allemaal vinden als je in het tabblad ‘Ontdekken’ klikt. Je kunt de 7 hoofdanalyses in 4 categorieën verdelen.

1. Verkenning is de vertrouwde kruistabel die we kennen van Universal Analytics.

2. De trechterverkenning en padverkenning geven je meer inzicht in de buyer’s journey die bezoekers doorlopen op je website. Zo kom je te weten op welke pagina’s klanten doorklikken, op welke pagina’s ze converteren en waar ze je website verlaten.

3. Daarnaast heb je ook nog ‘segmentoverlap’, gebruikersanalyse en cohortverkenning. Met deze rapporten kun je de interesses en het gedrag van je doelgroepen analyseren en verfijnen. En die inzichten kun je dan weer gebruiken om meer content te creëren die nieuwe bezoekers zal aantrekken!

4. Als laatste heb je het levensduur gebruiker rapport, waarmee je het gedrag van gebruikers gedurende hun gehele levensduur kunt analyseren. Hierbij is de levensduur het moment dat de gebruiker klant wordt tot het moment dat de gebruiker je als klant verlaat.

6. Gedetailleerder zoeken

Google Analytics 4 heeft ook een handige zoekbalk waarmee je makkelijk je weg vindt in de nieuwe Analytics. Die zoekbalk is op zich niets nieuws, maar is wel sterk verbeterd ten opzichte van vorige versies. Zo kun je vanaf nu niet alleen de juiste tools vinden, maar anticipeert de zoekbalk ook op vragen.

Google Analytics 4 suggereert bijvoorbeeld zelf al de vraag ‘Wat zijn mijn topgebeurtenissen op basis van gebruikers?’ als je ‘Wat’ intypt in de zoekbalk. Klik je op de vraag, dan krijg je een rapport te zien. Ook andere (basis)vragen zijn mogelijk en brengen je steeds naar een klein rapport. Handig om snel gegevens op een overzichtelijke manier op te zoeken.

Wat zijn de nadelen van Google Analytics 4?

Heeft Google Analytics 4 dan geen nadelen? Helaas wel. Google Analytics 4 lijkt een stuk minimalistischer op het eerste oog. Er is veel geautomatiseerd waardoor een nieuw account gelijk al wat meer data verzameld (voornamelijk de gebeurtenissen). Toch lijken er nog een aantal functies te ontbreken. Hieronder gaan we dieper in op de 4 belangrijkste gebreken die Google Analytics 4 nog heeft.

1. Eigen doelen aanmaken in Google Analytics 4 is zonder Google Tag Manager niet mogelijk

Vooralsnog lijkt het bijvoorbeeld moeilijker om zelf extra doelen in te stellen. Denk aan de doelen uit Universal Analytics waarbij je een bezoek aan een bedankpagina als doel kon instellen (bijvoorbeeld na het invullen van een contactformulier) of gebruikers die meer dan x-aantal pagina’s heeft gezien. Wil je dit doormeten, dan ben je toch al snel gebonden aan Google Tag Manager, een tool die een hogere drempel kent om mee te beginnen.

2. Er kunnen nog geen weergaven aangemaakt worden

Het is in Google Analytics 4 vooralsnog niet mogelijk om weergaven aan te maken. Weergaven waren altijd heel handig om de data in te bewerken, bijvoorbeeld om te zorgen dat er een weergaven was die IP-adressen filtert of een weergave waarin 404-weergaven verzameld werden om snel foutpagina’s te kunnen ontdekken. Dit is wel een functie die terug zou moeten komen volgens Google.

3. Het is nog niet mogelijk om filters aan te maken

In Google Analytics 4 is het ook niet mogelijk om zelf filters aan te maken. Het is nu alleen nog maar mogelijk om IP-adressen aan te geven waardoor dit verkeer wordt gemarkeerd als intern verkeer. Mocht je daar een fout in maken kun je geen backup-weergave aanmaken om alle onbewerkte data in te hebben. Ook kunnen de IP-adressen niet in bulk worden toegevoegd, omdat het (nog) niet mogelijk is om in regex IP-adressen toe te voegen.

4. Missende statistieken

Naast het missen van weergaven, filters en een aantal rapporten zijn er ook een aantal statistieken die missen, of meer een andere invulling hebben gekregen. Zo zijn in ieder geval bouncepercentage, pagina’s per sessie en uitstappercentage uit de rapporten gehaald. Dit waren statistieken die veel meer gericht waren op het beoordelen van het gedrag van je bezoeker (bijvoorbeeld door te kijken welke bronnen de meest kwalitatieve gebruikers hebben).

Wat moet je instellen als je Google Analytics 4 wilt gebruiken?

Om Google Analytics 4 aan te maken en in de basis in te stellen is het aan te raden om nog enkele aanpassingen te maken binnen Google Analytics 4. Heb je nog geen Google Analytics 4, maar wil je deze graag aanmaken. Dan vind je de instructies hier.

Heb je al Google Analytics 4 aangemaakt en wil je bijvoorbeeld cross domain tracking instellen, dan hebben we hier alle stappen voor je uitgelegd.

Om Google Analytics 4 te plaatsen via Google Tag Manager is een kant en klare container voor je ingericht. Deze hoef je enkel nog aan te vullen met je metings-ID. Instructies hiervoor vind je hier.

Wat meet G4 wanneer ingesteld?

Standaard meet Google Analytics 4 de volgende zaken op je website of app:

• Paginaweergaven

• Scrollgedrag

• Klikken op links die leiden naar andere domeinen dan je eigen website

• Het zoekgedrag op je site

• Betrokkenheid statistieken voor op de website of app geplaatste YouTube video’s

• Bestanddownloads

Daarnaast meet Google Analytics 4 het gros van de statistieken die je al gewend bent van Google Analytics.

Indien je gebruik maakt van de kant en klare Stager container, dan meet je tevens voortaan kaartverkopen, de hoeveelheid verkochte kaarten en de daaruit behaalde omzet. Gebruik je een geïntegreerde ticket shop op je website? Dan is het ook belangrijk om cross domain tracking in te stellen.