Conversie inzien in Facebook Ads Manager

Ticket verkopen meten van Facebook ads en gedrag analyseren

Meer dan een week geleden bijgewerkt

De Facebook Pixel is een stukje code waardoor Facebook data in kan laden, zoals de bewegingen en acties van je ticket kopers en waarmee je dus conversie kunt meten. Conversies verschijnen in het Facebook Ads account en ook in Google Analytics, mits gekoppeld, en kan gebruikt worden om de effectiviteit van je conversie funnel te meten of om te zien of je advertenties op Facebook ook daadwerkelijk tot ticket sales hebben geleid.

Het aanmaken van een Facebook pixel ID

Ga naar https://business.facebook.com en maak een account aan. In de Facebook Business Manager beheer je alles wat met Facebook te maken heeft, dit kun je beschouwen als je hoofdingang. Vanuit hier kun je ook doorklikken naar je Facebook Ads Manager. Dit is een andere omgeving uitsluitend voor het beheren, aanmaken en bekijken van advertentie campagnes. Hier maak je een advertentieaccount aan voor je website. Om vervolgens conversies te meten heb je de Facebook Pixel nodig. Deze vind je onder ‘Advertentiebeheer’ op de volgende manier:

1. Klik linksboven op 'Advertentiebeheer' en dan op ‘Alle hulpmiddelen’

2. Vervolgens klapt het menu open en kun je onder ‘Meten en rapporteren’ klikken op ‘Pixels’.

3. Op de nieuwe pagina die opent, klik je onderaan op ‘Een pixel maken’

4. Geef de pixel een naam, bijvoorbeeld: ‘Pixel van Stager’

5. Klik dan op ‘Doorgaan’ en Facebook maakt je Pixel aan

6. Dan opent er een nieuw menu, waarin je klikt op ‘Pixelcode handmatig toevoegen aan website’.

7. Onder punt twee vind je de Facebook Pixel ID, je hoeft hier alleen het cijfer uit te halen dat je vindt achter ‘init’ op de volgende wijze: ‘fbq(‘init’, ‘xxxxxxxxx’);

Nu kun je je Facebook Pixel aan je Google Tag Manager toevoegen. We hebben al een container voor je gemaakt waar je alleen nog maar je Pixel ID aan toe hoeft te voegen en dan ben je klaar. Lees hier hoe je dat doet.

Wat wordt er gemeten met de Facebook Pixel en Stager?

Van elke voltooide bestelling wordt de volgende data bijgehouden:

• Het totaalbedrag van de bestelling (incl. btw)

• Lijst met tickets in de bestelling, per ticket type (early bird/ regular ticket, etc)

• Aantal van een type tickets in de bestelling

• Id van het type ticket

• Ticketprijs (inc btw)

• De stap van de klant in het checkout proces

Deze data wordt gebruikt voor overzichten in je Facebook Ads Manager en in Google Analytics, mits gekoppeld.

Facebook Ads Manager

Met Facebook Ads kun je allerlei dingen doormeten, maar de volgende drie conversies zijn het meest relevant voor de ticketshop:

1. Ticket selectiepagina bekijken: de bezoeker die vanuit Facebook kwam heeft gekeken op de tickets en prijzen pagina. Dit is de Facebook-trackparameter: ViewContent (inhoud weergeven)

2. Betaaloverzicht bekijken: voordat de bezoeker overgaat tot aankoop, kan deze in het winkelmandje het betaaloverzicht bekijken. De tickets zijn geselecteerd maar de aankoop nog niet voltooid. Dit is de Facebook-trackparameter: InitiateCheckout (betaalproces starten)

3. Tot verkoop overgegaan: deze bezoeker heeft het gehele conversie traject doorlopen en heeft een kaartje gekocht. Extra informatie die mee wordt gegeven zijn value (waarde van de bestelling) en valuta (euro’s).
    Facebook-trackparameter: Purchase (aankoop).

Facebook conversies zijn in Facebook Ads Manager te zien bij 'Campaigns'. Dit zie je door de kolommen aan te passen bij Campaigns, zoals te zien is in onderstaande afbeelding.

Je hebt ook de mogelijkheid om remarketing toe te passen binnen Facebook. Lees daarvoor het artikel over Facebook remarketing.