Remarketing campagnes opzetten met Google Ads

Benader websitebezoekers die specifiek gedrag vertonen via Google Ads

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Remarketing is een marketingmethode om mensen te benaderen die al eerder op je website of in je ticketshop zijn geweest. Kortom, mensen die al eerder interesse hebben getoond in jouw evenementenlocatie en de evenementen die jij aanbiedt. Vanuit Stager hebben wij het makkelijk gemaakt om remarketing toe te passen via Google Ads. Hoe? Dat leggen we uit in dit artikel.

Dit artikel is waardevol wanneer

• Je mensen wilt benaderen die iets in zijn of haar winkelmandje hebben gestopt, maar niet hebben afgerekend.

• Je een huidige doelgroep wil gebruiken om je nieuwe campagne op te targeten.

• Je een groep mensen wilt benaderen die een specifieke actie hebben voltooid op de website.

Google Ads account starten en beginnen met adverteren

Om aan de slag te gaan met Google Ads, heb je natuurlijk een Google Ads account nodig. Ga naar ads.google.com en maak een account aan. Het aanmaken van het account is gratis, je betaalt pas als je daadwerkelijk aan het adverteren bent.

In Google Ads heb je verschillende campagnetypes, maar we focussen ons in dit artikel enkel op de mogelijkheden rondom remarketing. Dit doen we met een hypothetische case:

Voorbeeld case

Stel, je wilt een advertentiecampagne aanmaken in Google Ads voor een nieuwe singer-songwriter die naar jouw locatie toekomt. De kaartverkoop gaat nog niet zo hard. Tegelijkertijd heb je ook een concert voor Ed Sheeran op de planning staan. Die kaartverkoop gaat natuurlijk wél als een speer. Met remarketing kun je alle personen die een kaartje van Ed Sheeran hebben gekocht, vangen en gebruiken om ook je onbekende artiest aan het publiek bekend te maken. Start in dat geval allereerst met het aanmaken van een remarketing doelgroep.

Maak een remarketing doelgroep aan

Heb je een Google Ads account aangemaakt, dan kan je nu starten met de aanmaak van doelgroepen. Ga in de Google Ads omgeving naar ‘Tools en Instellingen’ rechtsboven in. Het menu dat opent, laat onder ‘Gedeelde bibliotheek’ de optie ‘doelgroepbeheer’ zien. Klik hierop. Volg de volgende stappen:

• Klik op het blauwe rondje met de plus;

• Kies de optie ‘Websitebezoekers’

• Geef de doelgroep een naam (bijvoorbeeld ticketkopers van Ed Sheeran

• Bij ‘Leden van lijst’ heb je meerdere opties, in dit geval is ‘Bezoekers van een pagina’ het meest relevant. Selecteer ‘overeenkomen met een regelgroep’

• Selecteer ‘URL’ en ‘bevat’ en vul de URL in waarvan je wilt dat mensen ze hebben bezocht. Dit doe je door alleen het deel achter het domein op te nemen. Wanneer de URL https://concerts.stager.nl/web/tickets/635373538 is dan voer je in: /635373538. Zie voorbeeld in screenshot hieronder

• Laat onder ‘Aanvankelijke lijstgrootte’ de optie ‘Mensen van de afgelopen 30 dagen opnemen’ staan.

• Duur van lidmaatschap hangt af hoe lang je mensen in je remarketing lijst wil houden. Vul je hier 30 dagen in dan verdwijnen mensen uit je lijst na 30 dagen. De maximale duur is 540 dagen.

• Eventueel kun je nog een beschrijving van de doelgroep toevoegen.

• Klik op ‘doelgroep maken’ en je eerste doelgroep staat

• Herhaal bovenstaande stappen als je voor meerdere events doelgroepen wil aanmaken of meerdere doelgroepen wilt aanmaken.

Achterhaal je Conversie-ID

Je doelgroep is nu aangemaakt in Analytics, maar de groep moet nog gevuld worden met mensen die een Ed Sheeran-kaartje hebben gekocht op Stager. Om die mensen te kunnen vangen en in je doelgroep te kunnen stoppen, is er een laatste stap die je moet doorlopen: je ‘remarketing-tag’ moet toegevoegd worden aan Stager. Alleen als je die tag toevoegt aan Stager, kunnen wij de informatie over deze doelgroep doorsturen naar Google Ads.

Je vindt deze remarketing tag onder Tools en instellingen > Doelgroepbeheer en selecteer dan in het linkerrijtje Doelgroepbronnen.

1. Klik onder ‘Google Ads’ op 'Details' en dan onderaan de pagina op ‘Tag instellen'

2. Klik vervolgens op 'Google Tag Manager' gebruiken en kopieer het Conversie-ID.

Voeg het Conversie-ID toe aan Stager

De laatste stap in het proces is het toevoegen van het Conversie-ID aan Stager. Dit doe je via je Google Tag Manager.

LET OP: Momenteel kun je je conversie-ID ook nog toevoegen via 'Separate integrations' in de Stager backstage. Dit zal binnenkort verwijderd worden uit Stager. Ga je dit voor het eerst instellen? Kies Google Tag Manager.

Door eenmalig jouw remarketing tag toe te voegen aan al je events stuur je al je data door naar Google Ads. Daar heb je door het aanmaken van de verschillende doelgroepen een filter gemaakt die ervoor zorgt dat jouw bezoekers automatisch in de juiste doelgroep terecht komen. Deze lijsten kun je gebruiken voor je campagnes. Een lijst voor display moet uit minimaal 100 personen bestaan en voor search moet de lijst uit minimaal 1000 personen bestaan.

Dan is het nu tijd om te adverteren

Nu je doelgroepen hebt aangemaakt, kun je heel specifiek adverteren in Google Ads. Eerdere Ed Sheeran ticketkopers kunnen bijvoorbeeld benaderd worden met een banner of een tekstadvertentie waarin jouw soortgelijke singer-songwriterconcert wordt aangeboden.

Deze banner of tekstadvertentie komt dan langs op websites die jouw doelgroep bezoekt. Klikt jouw remarketingdoelgroep op zo’n ad, dan komen ze op jouw pagina over de nieuwe artiest terecht. Vervolgens is het aan jou om daar een zo tof mogelijk stukje te schrijven, om je eerdere bezoeker ook te verleiden naar dit concert te gaan.