Prissättning
Vad betyder minimumpris, baspris, efterfrågan, tillgång och maxpris?
Vad betyder minimumpris, baspris, efterfrågan, tillgång och maxpris?

Denna artikel beskriver nyckelbegreppen i prissättningsmodulen för att skapa den dynamiska prissättningen.

Ola Zettervall avatar
Skrivet av Ola Zettervall
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Minimumpris

innebär att oavsett hur låg efterfrågan det finns på en starttid så kommer varken greenfeepriset/spelvärdet på tiderna understiga detta beloppet. Minimumpriset används för det initiala steget när man väljer en starttid. Eventuella rabatter som gäst till medlem dras i steget efter. Vilket gör att minimumpriset kan understigas.

Baspris

är det belopp som ligger som bas för hur mycket skillnad det ska vara mellan starttider med hög efterfrågan och tider med lägre efterfrågan. Genom att välja ett lågt baspris som tex 1kr (samt använda sig av minimumpris för att att det inte ska kosta 1 kr) och sätta efterfrågan till 1000 kr så kommer det skilja mkt i beloppet mellan en starttid kl.10,00 en lördag och kl.18,00.

Efterfrågan

används för att få ut rätt pris vid rätt tillfälle dvs att tider som bokas först och mest kostar utifrån vad gästen är beredd att betala. Varje dag innehåller ett antal starttider som medlemmmar, gäster och partnes i första hand vill boka, dessa tider ska ha ett så högt belopp som möjligt för att skapa effekten att gäster och medlemmar (medlemmar som konusmerar mkt spelvärde) väljer närliggande tider så att de attraktivaste tiderna går till gäster med hög betalnnigsvilja och medlemmar som inte nyttjar de mest attraktiva tiderna regelbundet.

Tillgång

påverkas av hur starttiderna bokas på. Notera att denna funktion inte har som syfte att höja priset utfirån att attraktiva tider bokas upp och sedan få mer betalt på mindre attraktiva. Utan denna funktion är en möjlight att bidra till att priset justeras med några procent beroende på bokningsläget. Den kan också användas för att säkerställa att det ska finnas tider kvar till medlemmarna om gäster har en vana att boka tider långt före medlemmarna. Sammanfattningsvis bygger denna funktion på vilka beläggnigsmål som finns för medlemmar, gäster och partners.

Maxpris

Maxpriset är summan av baspris, efterfrågan och tillgång vid 100% beläggning på alla starttider.

Genomsnittspriset

Genomsnittspriset är det snittbelopp/spelvärde som finns på alla starttiderna under perioden som visas i datumfältet i den högra delen av fönstret.

Prisrundning

Prisrundningen änvänds för att öka eller minska prisskillnaden mot närliggande starttider. Vid en prissrundning på tex 100kr så minskar antalet olika belopp under dagen betydligt.