Microsoft Office 365
Microsoft 365 och SMTP-autentisering

Inloggning/autentisering hos Microsoft

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Sedan april 2020 så kommer alla nya Microsoft 365 prenumerationer ha en policy som inte tillåter dig att skicka e-post på det "gamla sättet." Om du kör Outlook eller webmail så märker du ingen skillnad.

SKRIVARE, SKANNERS OCH TREDJEPARTSPRODUKTER

Tredjepartsprodukter som t.ex skrivare med e-postfunktion kommer garanterat få problem. Trots att du har rätt inloggningsuppgifter kommer SMTP-anslutningar inte längre att fungera vilket medför att du inte kommer att kunna skicka e-post genom att autentisera dig som förut genom SMTP.

Det här är en policy som Microsoft har tagit fram för att öka säkerheten. Det finns ett antal sätt att åtgärda detta.

1) Ändra policyn

Kontakta din MS 365 administratör och be dom fixa policyn genom Powershell. Detta kommando behöver köras:

Set-TransportConfig -SmtpClientAuthenticationDisabled $false

Antagligen ser du inget meddelande på att det gick bra, utan prompten hoppar bara ned till nästa rad. Då är det bara att vänta typ en halvtimme eller timme så att det hinner sparas i Microsofts system.

Om du får meddelande liknande detta, följt av något som ser ut som ett felmeddelande så är det ett tecken på att kommandot redan körts, men det syns inte hos Microsoft ännu så även här är det en stunds väntan som gäller:

This operation is not required. Organization is already enabled for customization.

Inställningen för detta hittar du även i Exchange Admin - Settings - Mail Flow

2) Aktivera på e-postkonto som ska använda SMTP-autentisering

1. Logga in i 365 Admin

2. Gå in på användaren vars konto ska använda SMTP-autentisering

3. Välj fliken Mail och sen Email apps

4. Gå in på Manage Email Apps och kryssa i Authenticated SMTP

3) Ställ in skrivaren

Hur man ändrar SMTP-inställningarna varierar från skrivare till skrivare. Använde SMTP-server smtp.office365.com och port 587, ange STARTTLS och kom ihåg att ange rätt e-postadress för inloggning och som avsändaradress.

LÄS MERA!

Alternativt - skicka på annat sätt, tex via Microsofts appar

Tillägg i dec 2021

OM man av någon anledning tex behöver skicka via ett program som ännu inte stöder TLS 1.2 så kan man läsa denna artikel hos Microsoft: KLICKA-HÄR