Domäner
Domän- och DNS-tjänster från oktober 2019
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

PREMIUM DNS-TJÄNST

Från och med oktober 2019 ligger alla våra kunders zoner i en Premium DNS-tjänst. Den innehåller flera tekniska förbättringar:

• Anycast, teknik som gör att det går lika snabbt att få DNS-svar över hela världen, som står emot DDOS-attacker och som gör att DNS-tjänsten blir otroligt driftsäker. Anycast innebär att samma IP-nummer kan leda till många servrar runt om i världen. Svaret kommer från den server som står närmast eller kan ge svaret snabbast.

• Ingen begränsning av vilka typer av DNS-poster som kan skapas

• DNSSEC är givetvis standard

• DNS kan nås via IPv6

Är du domänkund (om du har registrerat din domän hos oss eller förnyar din domän hos oss) ingår alltid denna premium DNS-tjänst för domänen.

Användningen av våra namnservrar med namnen ns.sorsele.net och ns.vildmarksdata.se kommer att försvinna med tiden. Våra nya namnservrar heter ns1.vaiadigital.net och ns2.vaiadigital.net.

FÖRDJUPAT SAMARBETE MED LEVERANTÖR AV DOMÄNTJÄNSTER

Vi har under många år samarbetat med NameISP för att registrera, förnya och hantera domäner. De erbjuder alla tänkbara domännamn. Nytt från oktober 2019 är att vi även använder dem för att hantera alla .se-domäner. Tidigare har vi själva varit registrar för .se-domäner. Om man gör en WHOIS-sökning på en .se-domän kommer det att stå att NameISP eller NameSRS är registrar. I vår kundzon blir det små förändringar och en rad förbättringar för dig som är domänkund hos oss.

VADÅ DOMÄN, DNS OCH ZON?

En domän är ditt namn på Internet, t ex vaia.se. För att man ska kunna använda e-post kopplad till det namnet eller en hemsida med namnet som sin adress krävs att en DNS-zon som finns i en DNS-server. Zonen talar om var e-post ska skickas och på vilket webbhotell hemsidan finns. Det kostar att ha ett domännamn. Först en kostnad för att registrera det som sitt och sen en årlig kostnad för att förnya domänen så att ingen annan kan använda namnet. Det företag man betalar dessa avgifter till kallas för registrar. DNS-zonen måste också hanteras av en leverantör av DNS-tjänst, en så kallad DNS-operatör. Det behöver inte vara samma företag som registraren, men det kan vara det. En tredje och fjärde leverantör kan bli inblandad om man har sin hemsida och sin e-post hos andra leverantörer.

Vi tycker förstås att det är enklast om du som kund har alla tjänster hos oss. Det blir också enklare för dig om du får räkningar från ett ställe och bara en kontakt att hålla reda på.