Domäner
Skillnad på domän - DNS - webb
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Det här med "domän" kan vara lite olika saker, här kommer en kort beskrivning över vad som är vad.

Domän (själva domännamnet)

Själva domänen registreras via en registrar (här kan du läsa mer om det) och kommer då att ägas av någon (privatperson eller organisation). Det är via registraren som du förnyar/förlänger själva namnet. Ofta förnyar man årligen, men det kan vara flera år också. Vissa toppdomäner (det som domänen slutar på, tex .se .com) tillåter dock inte längre period än 1 år.

DNS

För att kunna använda domänen så behöver det finnas en DNS-zon som ligger på namnservrar (NS), sk DNS-servrar. Det är DNS som pekar ut var domänens tjänster ligger, tex e-post, webb etc. Man kan likna DNS vid en gammeldags telefonkatalog - man vet ett domännamn och behöver kolla upp adress eller telnr.

Webb (eller andra tjänster)

Sen kan man då ha olika tjänster kopplade till domänen, vanligast är webbplats och e-post, men det kan vara annat också. Dessa tjänster tillhandahålls av olika leverantörer, tex vi på VAIA, och vi kan också vara återförsäljare av tex MS365.