Wordpress
Wordpress och e-post
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Wordpress har en inbyggd funktion för att skicka e-post, den använder i sin tur webbserverns förmåga att skicka e-post. Detta kan fungera, det kan till och med fungera bra, men en stabilare lösning är att installera och konfigurera ett SMTP-tillägg.

För denna instruktion förutsätts att du har en fungerande e-postadress och inloggningsuppgifterna till denna samt att du kan installera ett tillägg i Wordpress

Två populära tillägg för SMTP är Easy WP SMTP och WP Mail SMTP by WP Forms, vilket du väljer är upp till dig men Easy WP SMTP är det vi oftast använder när vi utvecklar wordpressiter.

Easy WP SMTP

• logga in i Wordpress, gå in på Inställningar > Easy WP SMTP

• fyll i avsändaradress (denna bör vara samma som du sedan använder i fältet SMTP-användarnamn

• fyll i avsändarnamn (kan vara tom men det blir snyggare med ett vettigt namn här)

• låt Reply-To Email Address vara tom

• kryssa i Substitute Mode

• fyll i servern för utgående e-post i SMTP-server. Har du tjänsten VAIA E-post hos oss fyller du i mail.vaiadigital.net

• välj SSL/TLS som Typ av kryptering

• fyll i 465 som SMTP-port

• SMTP-autentisering skall vara Ja

• SMTP-användarnamn är oftast samma som e-postadressen

• i fältet SMTP-lösenord fyller du i lösenordet

• klicka på Spara ändringar

• gå till fliken Ytterligare inställningar

• kryssa i Kryptera lösenord

• klicka på Spara ändringar

• gå till fliken Testa e-post

• fyll i Till, Ämne och Meddelande. Klicka Skicka ett testmeddelande

• håll tummarna

• förhoppningsvis möts du av meddelandet Test email was successfully sent. No errors occurred during the process samt att ett mail kommer till adressen du angav i punkten ovan

WP Mail SMTP

• logga in i Wordpress, klicka WP Mail SMTP

• fyll i e-postadressen i "From Email"

• fyll i avsändareamn i "From Name"

• vad du skall välja under Mailer beror på vilken e-postleverantör du har, här utgår vi från att du har mailen hos oss på VAIA Digital så du väljer "Other SMTP"

• fyll i "mail.vaiadigital.net" i fältet "SMTP Host"

• välj "SSL" som Encryption

• SMTP Port borde automatiskt bli 465, annars fyller du i det

• Låt både Auto TLS och Authentication vara i läge ON

• fyll i din e-postadress i fältet "SMTP Username"

• fyll i lösenordet i fältet "SMTP Password"

• klicka på "Save Settings"

• klicka på fliken Diverse

• kryssa i "Avinstallera WP Mail SMTP" (det innebär att om du någon gång tar bort tillägget städar det upp efter sig)

• klicka på "Spara inställningar"

Nu ska vi testa att det funkar.

• Klicka på fliken "Email Test"

• fyll i en e-postadress

• klicka på "Send Email"

Förhoppningsvis står det nu Test email was sent successfully! Please check your inbox to make sure it is delivered. samtidigt som det kommer ett mail till den e-postadress du nyss angav.

Skicka e-post från Wordpress om du har MS Office 365 konto

Om du har e-posten i MS 365 och vill skicka e-post från din hemsida, som tex formulär och annat har vi ett förslag på lösning här.

Vi rekommenderar istället för ovanstående plugins för vanligt gammaldags smtp-post pluginet Fluent SMTP. Pluginet kan du söka åt i wp-admin också och installera i din miljö. Följ sedan deras utmärkta guide för att skapa en appregistrering i Azure och hur du sedan kopplar detta till din webbplats. Om du följer guiden steg för steg kommer du sedan att kunna skicka e-post från din site även från MS 365-miljön, dessutom på ett mycket säkert sätt. OBS - var noga med inställningarna, tillåt multi-tenant och se till att autentisera med samma konto som ska skicka!

Pluginet är gratis för WordPress och medger även en bra loggfunktion så du ser hur ditt mailade från siten fungerar.