Domäner
Vilka pekare behövs i DNS-zonen för VAIA E-post?

Här förklarar vi vilka pekare du behöver i din dns-zon för att köra mail hos oss.

Niklas avatar
Skrivet av Niklas
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

För att fixa igång din e-posttjänst VAIA E-post på din egen domän har du ett eget ansvar att se till och undersöka att du har alla pekare som behövs.

MX-Pekare

För att din e-post över huvud taget ska fungera måste du ha MX-pekare. I vår konfiguration ska du alltid ha två stycken som ser ut så här

@ 5 mta1.vaiadigital.net.

@ 5 mta2.vaiadigital.net.

@ = hela domänen

För er som har e-posten hos oss så ska ni ha två MX-pekare med samma prioritet, men olika data.

SPF-record

Se gärna till att ha ett SPF-record också av typen txt för att förhindra att din domän utnyttjas i spamming.

Så här ska det se ut:

@ txt "v=spf1 include:_spf.vaiadigital.net -all"

För er som har e-posten hos oss så ska ni ha två MX-pekare med samma prioritet, men olika data:

Att tänka på och vanliga fallgropar vid dns-editering

1. Ändringar tar tid, hav tålamod.

2. Glöm inte bort att kundzonen visar dina 10 första pekare, du kan med andra ord ha pekare du inte ser i zonen vid första anblicken, välj att visa flera entries i så fall eller kolla nästa sida.

3. När du skapar txt records av typen spf. Ange datat UTAN snuttarna "" de lägger systemet till själv. Dubbelkolla så att det inte kommer in ett mellanslag i början.

4. Vissa records som t.ex mx-pekare kräver trailing dot. dvs datat, mailserverns hela fqdn skall avslutas med en punkt, kolla det om du får ett felmeddelande.

5. MX-pekare måste börja med prioritetssiffran och sen ett mellanslag t.ex "10 mailserver.mail.se."