Microsoft Office 365
Microsoft-konton - personliga och 365
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Här försöker vi förklara skillnaden mellan ett personligt Microsoft-konto och ett 365-konto.

Ett personligt Microsoft-konto är ett sånt du loggar in med tex för att kunna ladda ned från Microsoft Store. Kontot KAN vara ett som slutar på @hotmail.com, @live.se eller någon annan Microsoftdomän, men det kan också vara vilken annan domän som helst, tex @gmail.com eller @icloud.com

Ett 365-konto är det som Microsoft kallar för "arbets- eller skolkonto" och är skapat av din organisation och har ofta någon slags licens kopplad till sig.

Om du försöker att logga in på någon av Microsofts webbplatser och ser denna fråga så har du använt SAMMA e-postadress till både ditt Microsoft-konto och ditt 365-konto och det är nu det ofta blir problem. Det är TVÅ helt skilda konton (av olika typ) hos Microsoft med olika lösenord, det enda gemensamma är att du har samma e-postadress kopplad till dem båda.

Om du använder ditt konto för inloggning på din dator är det extremt viktigt att du förstår skillnaden och kan hålla isär vad som är vad, speciellt när du får ett 365-konto där Office ingår och du vill installera detta på datorn!

För att ändra e-postadressen på ditt personliga Microsoft-konto så loggar du in på MS-webben (tex https://account.microsoft.com/ eller där du brukar logga in på kontot) och går till din profil. Använd gärna privat/inkognito-läget i webbläsaren så att du inte redan är inloggad. På fliken Din information kan du redigera kontouppgifter och lägga in en annan e-postadress och sätta den som primär. Om du loggat in på datorn med ditt Microsoft-konto så är det alltså den e-postadressen du nu ändrar, dock är lösenordet samma eftersom det är samma KONTO som hanteras.

Det är lätt gjort att man blandar ihop sin e-postadress med sitt Microsoft-konto, men tänk att e-postadressen "bara" är just den e-post som man angett till sitt konto, på samma sätt som man ofta anger den som kontaktadress på sitt konto hos vilken-leverantör-som-helst. Man kan tänka att e-postadressen är användarnamnet på kontot.