VAIA SMTP

När behovet av att skicka många mail finns

Niklas avatar
Skrivet av Niklas
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Så, du har hamnat på den här artikeln nu? Trevligt! Då har du förmodligen upptäckt att du vill på ett eller annat sätt skicka flera e-postmeddelanden än vad andra system tillåter.

VAIA SMTP är en SMTP-tjänst för att skicka e-post byggd på AWS SES. (Dvs, genom Amazons e-posttjänst). När du beställer den här tjänsten får du följande:

• En server-adress

• Ett användarnamn

• Ett lösenord

Förutsättningar

Du behöver TLS (kryptering) för att ansluta till tjänsten. DNS-zonen för den domän du vill använda som avsändare måste finnas hos oss, då vi ska validera den hos AWS samt skapa DKIM-records.

För att kunna starta tjänsten måste man kunna svara på frågorna:

1. Är det mest marknadsföringsmail, eller transaktionella mail?
2. En adress till en webbplats som är kopplad till avsändaren
3. Hur ska det användas?
3.1 Hur får du tag på de adresser du ska skicka till? Här bör man svara att man endast skickar ut till kunder/medlemmar, annars följer man inte deras regler och kan inte bli godkänd
3.2 Hur kommer studsar och klagomål att hanteras? Du bör verkligen skicka från en adress som du läser av, så du kan avgöra vilka mottagareadresser som inte finns eller inte går att skicka till
3.3 Hur kan mottagare välja att inte ta emot epost från dig? Förhoppningsvis har du en funktion för att lämna en mailinglista eller bestämma vilka mail som du skickar till din kund/medlem.
4 Hur många mail vill du skicka per månad? Gör en rimlig uppskattning på historiska data. Ange om det kommer att ändras framöver och en rimlig tillväxttakt.

Det är ganska hårda krav, men du får också en tjänst med otroligt hög leveranssäkerhet, dvs mailen fastnar ytterst sällan i SPAM-filter.
Du kan använda vilken avsändareadress som helst på den godkända domänen.
Det tar 24-48 timmar från skapande av tjänsten innan AWS har godkänt den. Oftast brukar en limit om 50000 mail/månad sättas, men den går att utöka.
Du kan ha flera avsändardomäner i samma tjänst så länge de finns i vår DNS-tjänst.

Om du mot förmodan kommer att få många studsar eller klagomål kontaktar AWS oss och vi kontaktar sen dig. Om du inte åtgärdar dina problem, så att klagomålen och studsarna fortsätter, så kan ditt konto stängas av. Detta är inte något vi har någon makt över, utan är ett sätt för AWS att hålla en extremt hög nivå av leveranssäkerhet.

Vem passar lösningen till?

VAIA SMTP passar bäst för transaktionella meddelanden, dvs orderbekräftelser, mail om glömt lösenord, välkomstmail, mm som skickas till en mottagare, men även marknadsföringsmail fungerar.

Det är viktigt att avsändaren följer bl a GDPR, dvs att man inte skickar till mottagare man inte har en affärsuppgörelse med, eller som inte valt att få marknadsföringsmail av dig.

Varför ska du skaffa VAIA SMTP?

Vi kommer från och med första juli 2022 (2022-07-01) inte längre tillåta ”massmail” från vår ordinarie miljö. Det innebär konkret att alla kunder, inklusive de som är undantagna just nu kommer att få en begränsning på 1000 mail per dag, men genom filtret även en bulk/spam-kontroll som definierar och kollar det du skickar om det är ”bulk” eller ”spam” om det är bulk gäller max 100 mail per 8h och om filtret tycker du skickar spam gäller 25 per 8h. Huruvida filtret klassar dina mail som bulk eller spam är svårt att svara på. Det ska dock mycket till innan dina mail klassas som bulk eller spam så du kan förmodligen skicka mera än 100 mail per 8h.

Så, konkret betyder det att alla med behov av att skicka nyhetsbrev eller annan typ av kommunikation till 100 eller flera måste du använda dig av en annan tjänst än din vanliga VAIA E-postlösning. T.ex VAIA SMTP. Vår lösning hittar du och kan beställa i kundzonen redan idag!

Kontakta oss gärna om du har mera funderingar!