Microsoft Office 365
Säkerhetsinställningar 365-konto

Inställningar för ökad säkerhet på ditt MS365-konto

Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Denna artikel vänder sig till användare i MS365 och tar upp några grundläggande säkerhetsinställningar som alla bör kolla upp att de är korrekta och aktuella.

Börja med att logga in på ditt 365-konto och gå till säkerhetssidan (https://mysignins.microsoft.com/security-info) eller gå direkt till https://aka.ms/MFASetup

Säkerhetinställningar

Till att börja med ska man ange minst två olika metoder dit Microsoft kan skicka en kod för att säkerställa att det är rätt person som får access till kontot, tex om man glömt lösenordet. Microsoft väljer den "säkraste" metoden (antagligen oftast deras egen app Microsoft Authenticator) så förslagsvis använder man den, men vi rekommenderar att man även anger ett mobilnr dit man kan få ett SMS och en alternativ e-postadress som man har tillgång till. Det går även att använda andra appar, tex en "kod-app" (TOTP Time-Base One-Time Password) tex Google Authenticator.

Konfigurera MFA

Efter att multifaktorautentisering (MFA) aktiverats på ditt konto så ska du gå till sidan https://aka.ms/MFASetup och följa guiden där. Du som redan har lagt in metoder väljer vilken av dem som du vill använda som standard. Microsoft prioriterar säkra metoder och vill gärna att man använder deras app Microsoft Authenticator, tex så anser de att sms/telsamtal är en osäker metod. Vill du använda annan metod så väljer du den och sparar. Se skärmdump längst ned på denna sida.

Varje gång du ska logga in på kontot så ska du förutom lösenord, ange en (tillfällig) kod som skickats eller visas i kod-appen.

Om man är flera personer som använder ett e-postkonto som har egen inloggning så bör alla konfigurera MS-appen. Någon börjar och hjälper övriga med koden. När någon loggar in så kommer koden att skickas till alla MS-appar som registrerats på kontot, MS vet ju inte vilken persons app det är som kommer att användas.

Nedan följer ett antal skärmdumpar på hur det kan se ut:

När man inte lagt in några metoder:

Du måste använda en extern/annan e-postadress

Exempel med tre inlagda metoder:

När man har lagt in metoder och sedan ska konfigurera MFA så väljer man vilken som ska vara standard. Välj det du vill använda och klicka sen på Spara (Microsoft föreslår SMS så därför behöver man inte spara om man vill använda det)