Wordpress
Bildoptimering i WordPress

Bildoptimering i WordPress är en viktig del för att förbättra din webbplats prestanda och användarupplevelse.

Marcus Abrahamsson avatar
Skrivet av Marcus Abrahamsson
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Bildoptimering i WordPress är en viktig del för att förbättra din webbplats prestanda och användarupplevelse. Detta kan enkelt hanteras av ett tillägg.

Här är några nyckelkoncept relaterade till bildoptimering i WordPress:

1. Komprimering: Komprimering är processen att minska bildfilens storlek utan att förlora för mycket kvalitet. Du kan använda WordPress-plugins som Imagify, Smush, eller EWWW Image Optimizer för att automatiskt komprimera bilder när du laddar upp dem.

2. Bildstorlek: Använd rätt bildstorlek för olika användningsområden på din webbplats. Skala om och beskär bilder så att de inte är större än nödvändigt för att minska laddningstiderna.

3. Lazy Loading: Lazy loading är en teknik som laddar bilder endast när de blir synliga på användarens skärm. Det sparar bandbredd och förbättrar laddningstider. Denna funktion är idag inbyggd i WordPress.

4. Bildformat: Använd rätt bildformat för olika typer av bilder. Till exempel, JPEG är bra för fotografier medan PNG är lämpligt för bilder med genomskinlighet. Dessutom kan du överväga att använda WebP-formatet för moderna webbläsare eftersom det erbjuder bra komprimering med hög kvalitet.

5. Caching: Använd en cachelösning som för att spara optimerade versioner av dina bilder och webbsidor. Detta minskar serverbelastningen och förbättrar hastigheten för återkommande besökare. VAIA's Wordpress-paket har inbyggda cache-funktioner. Läs mer om vår cache här - VAIA.cloud pluginet.

6. CDN (Content Delivery Network): En CDN distribuerar dina bilder och andra resurser över flera servrar runt om i världen. Det minskar serverbelastningen och förbättrar laddningstiderna för besökare från olika geografiska platser. Är framförallt viktigt om ni har mycket besökare utanför Sverige.

7. Regelbundet underhåll: Regelbundet kontrollera och optimera dina bilder. Rensa ut oanvända bilder och kontrollera om det finns några som inte är ordentligt optimerade.

Bildoptimering i WordPress är avgörande för att skapa en snabbare, mer användarvänlig webbplats och för att spara bandbredd och serverresurser. Genom att använda de rätta verktygen och teknikerna kan du säkerställa att dina bilder presteras optimalt och bidrar till en bättre övergripande upplevelse för dina besökare.

Vilket tillägg ska jag använda?

Översikt över besparing genom bildoptimering i Imagify.

Vi på VAIA använder tillägget Imagify på våra kunders webbplatser. Det fungerar bra, har enkla inställningar och har en bra prismodell baserat på ditt behov.

Det finns många andra alternativ ex ShortPixel, TinyPNG, Kraken, EWWW Image Optimizer, Optimole, WP Smush.