ØVRIGE SPØRSMÅL
Hvordan bruker man blodtrykksmansjetten kjøpt hos oss?
Silje avatar
Skrevet av Silje
Oppdatert over en uke siden

Fest mansjetten på armen

Be pasienten strekke ut armen med håndflaten opp.

1. Plasser delen med etiketten og teksten "Artey left arm - right arm" rett over armfoldet.

2. Ta tak i enden av mansjetten, pakk den rundt og over armen.

3. Stram mansjetten slik at den sitter tett rundt armen, trykk sammen med borrelåsremmen slik at mansjetten er godt festet.

Ta blodtrykk

Uansett om pasienten sitter eller ligger, må du sørge for at armen hviler på hjertets høyde. Plasser stetoskopmembranen over den store arterien på innsiden av armen, Arteria brachialis (denne arterien kan også bli funnet ved å kjenne etter pulsen).

Lukk luftstrømningsventilen på trykkblæren (vri medsols), men ikke stram den for hardt.

Blås opp mansjetten ved å presse trykkblæren gjentatte ganger. Lytt til pulsslaget mens du blåser opp mansjetten, se på måleren. Når du ikke lenger kan høre pulsen, kan du øke trykket med ytterligere 30 mm. Tøm mansjetten sakte ved å trykke på luftstrømventilknappen eller vri motsols, slik at trykket faller 2-4 mmHg for hvert hjerteslag (dette betyr normalt en reduksjon på en til to steg på måleren per sekund). Tømmehastigheten er viktig for korrekt avlesning.

Etter at du har åpnet luftstrømningsventilen, lytt nøye etter pulsen. Så snart du hører de svake rytmiske taktene, les måleren. Dette er det systoliske (øvre) blodtrykket. Du bør også legge merke til at nålen på måleren "spretter" når det systoliske trykket er nådd. La trykket fortsette å synke med samme hastighet (2-4 mmHg / sekund). Lydene du hører vil forandre faser, fra den første skarpe og dunkende lyden til en mykere, blåsende og svissende lyd. I det samme sekund som du ikke lenger kan høre lyden, les måleinstrumentet. Dette er det diastoliske (under) trykket.