ÖVRIGA FRÅGOR
Guides
Hur använder man blodtrycksmanschetten köpt hos er?
Silje avatar
Skrivet av Silje
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Fäst manschetten på armen

Be patienten sträcka ut armen med handflatan uppåt.

1. Placera delen med etiketten och texten ”Artey left arm – right arm” precis ovanför armvecket.

2. Ta tag i änden av manschetten, vira den runt och över armen.

3. Dra åt manschetten så att den sitter snävt om armen, tryck ihop med kardborrebandet så att manschetten fästs ordentligt.

Ta blodtryck

Oavsett om patienten sitter eller ligger ned, se till att armen vilar i höjd med hjärtat. Placera stetoskopmembranet över den stora artären på insidan av armen, i armvecket (denna artär kan också hittas genom att du känner efter dess puls).

Stäng luftflödesventilen på tryckblåsan (vrid medurs) men spänn inte för hårt.

Blås upp manschetten genom att upprepade gånger klämma på tryckblåsan. Lyssna på pulsens slag medan du blåser upp manschetten, titta på mätaren. När du inte längre kan höra pulsslagen, höj trycket med ytterligare 30mm. Töm långsamt manschetten genom att trycka på luftflödesventilknappen eller vrida moturs, så trycket sjunker 2- 4mmHg för varje hjärtslag (detta innebär normalt en sänkning med en till två steg på mätaren per sekund). Hastigheten vid tömning är viktig för korrekt avläsning.

Efter att luftflödesventilen öppnats, lyssna noga efter pulsens slag. Direkt när du hör de svaga rytmiska slagen, läs av mätaren. Detta är det systoliska (övre) blodtrycket. Du bör även lägga märke till att nålen på mätaren ”studsar” när det systoliska trycket uppnås. Låt trycket fortsätta sjunka i samma takt (2-4mmHg/sekund). De ljud du hör kommer att ändra faser, från det första skarpa och dunsande ljud till ett mjukare, blåsande och svischande ljud. I samma sekund som du inte länger kan höra ljudet ska du läsa av mätaren. Detta är det diastoliska (under) trycket.