ÖVRIGA FRÅGOR
Guides
Vilken modell av överdel bör jag välja?
Silje avatar
Skrivet av Silje
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Bara genom att blicka 10 år tillbaka så ser vi att sjukvårdens uniformer har tagit stora kliv framåt och har idag ett större fokus på design, färg och funktion. Idag har ni vårdgivare möjligheten att själva välja egenskaper och attribut på era arbetskläder, inte minst när det kommer till färg och modell på arbetströjan. I denna guide går vi snabbt igenom de olika varianter på arbetströjor du hittar i vårt sortiment för att hjälpa dig på traven i jakten efter den perfekta arbetströjan för just dig!

Detta är en guide i överdelar där modellernas olika egenskaper lyfts som skillnader. Med detta sagt så är givetvis alla våra kläder tillverkade för sjukvårdpersonal och består av kombinationer av material som har hög andningsförmåga, sitter skönt på kroppen och tål maskintvätt i minst 60°C.

Bussarong/Blus

Bussarongen som finns i oändligt många utföranden och som vi även har sett inom vården i många årtionden. Bussarongen är även idag ett av de mest använda plaggen inom vården och den har dessutom fått ett tillskott av blusen som gör sig synonym med bussaronger av dammodell. Våra bussaronger finns för både dam och herr där dammodellen är mer figursydd och lite mindre i omfång, medans unisexmodellen har ett bredare mått med rakare och lösare passform. Bussarongen är ofta utrustad med en slits eller sprund i sidorna för ökad rörelsefrihet och komfort runt höfter.

Tunika

Tunikan är perfekt för er som önskar en bussarong men vill att den ska gå längre ned än till höften. Tunikan är väldigt lik bussarongen i modell och utseende men utgörs av en längre längd som går en bit ner på låren. Våra tunikor är specifikt framtagna för damer och är därför snävare sydd och har mer figurnära i passform. Tunikan är, precis som bussarongen, ofta sydd med en slits eller sprund i sidorna för ökad rörelsefrihet och bekvämlighet runt höfter och lår.

Klänning

Vårdklänningen, som var vanlig att se i vården för 100 år sedan, gör come back fast består idag av mycket mer funktion än tidigare. Klänningen är en otroligt praktisk arbetströja för vårdgivare, inte minst för er som är varma av er då den öppna modellen ger en mycket luftig komfort. Våra vårdklänningar finns i flera olika modeller där längden varierar men slutar ofta vid knät eller strax nedanför. Klänningar görs, precis som tunikan, mer för damer men finns i både rak form och i A-linjeform. En stark fördel med klänningen är att den fungerar lika bra på sommaren som på vintern. Addera bara ett par mjuka leggings för en komplett uniform.

Frontknäppt

Frontknäppta överdelar är ett samlingsord för överdelar som går att öppna hela vägen med hjälp av antingen knappar som en skjorta eller dragkedja som en jacka. Frontknäppta överdelar har ofta en krage som ger en stilren look. I vårt sortiment hittar du frontknäppta överdelar för både dam och herr. Damplaggen är något mer figurnära i passformen medans unisexmodellen är vidare, lösare och rakare. Fördelen med frontknäppta arbetströjor ligger i enkelheten att ta av sig överdelen utan att behöva dra den över huvudet. Denna funktion är mycket fördelaktig inom vården där det förekommer mycket spill och ombyte sker ofta.

Trikå

Vi får inte glömma en vårdgivares nytta av de klassiska trikåplaggen som t-shirts med kort, 3/4-dels eller lång ärm. Trikåplagget är ett väldigt generellt plagg som fungerar för alla tillfällen, inte minst inom vården. Inom vården är det bland annat vanligt att en t-shirt används under bussarongen som en undertröja för att täcka bröst och hals och att en 3/4-delströja används under bussarongen på vintern för att agera extra isolering närmast kroppen. För er som arbetar inom vården men inte har krav på specifika vårdplagg är våra trikåplagg väldigt sköna att arbeta i med mjuk komfort och hög andningsförmåga.