Digitale opplevelser (tidligere Televindu)
Veiledning for IT og anbefaling av utstyr
Oppdatert over en uke siden

VilMer Digitale opplevelser

Digitale opplevelser er et unikt og tilrettelagt bibliotek av digitalt innhold tilpasset eldre personer med demens og andre former for kognitiv svikt. Innholdet passer perfekt til reminisensterapi, sansestimuli og underholdning.

Det digitale biblioteket omfatter blant annet filmer, samtaleleker, quiz og bildefortellinger. Det er aktiviteter alle kan delta i, uavhengig av fysisk helse og kognitivt nivå.​

Hvordan brukes Digitale opplevelser?

Digitale opplevelser kan brukes i web-grensesnitt med innlogging fra vilmer.no/logg-inn, eller i Digitale opplevelser sin app, som lastes ned til mobil eller nettbrett.

Digitale opplevelser kobles til TV ved hjelp av Chromecast eller kabel.

Retningslinjer for bruk og personvern

Med unntak av innloggingsinformasjon inneholder Digitale opplevelser svært lite personsensitiv informasjon eller funksjonalitet som oppfordrer til deling av dette.

Oversikt over underleverandører og retningslinjer for bruk og personvern finner du her.

Hva krever Digitale opplevelser?

Du må ha:

• Tilgang til utstyr.

• Alle de originale filmene til Digitale opplevelser kan lastes ned og spilles av uten internett. Bildeserier, samtaleleker, quiz og lenket innhold vil ikke fungere uten internett.

• En enhet du kan benytte Digitale opplevelser på. Se anbefalinger til utstyr lenger ned.

• En TV eller evt. en Yetitablet til å spille av filmene på.

Anbefalt utstyr

VilMer sin anbefalte løsning

YetiTablet

Bruk Digitale opplevelser på en YetiTablet.

Dette er definitivt den enkleste og beste løsningen for å benytte Digitale opplevelser på.

YetiTablet er et nettbrett som er like stort som en TV-skjerm.

Nettbrett med kabel

Appen som Digitale opplevelser bruker støtter alle nettbrett med enten Android 8 eller IOS/iPadOS 11 og nyere.

Alle anbefalte nettbrett nedenfor støtter skjermdeling med kabel. Vi anbefaler på det sterkeste å følge våre råd da det ikke er alle nettbrett som har støtte for dette. Selv om nettbrettet har USB C inngang er det ikke sikkert den vil fungere med en adapter og kabel.

Apple iPad nettbrett + kabel og adapter (VilMer anbefaler)

Denne er den mest populære løsningen å bruke Digitale opplevelser på. Løsning er rimelig og enkel i bruk.

iPad 10,2 tommer

Lighting HDMI adapter

HDMI kabel

Samsung Tab S8 + kabel og adapter

Denne løsningen er best for deg som ønsker Android nettbrett.

Samsung Tab S8

USB C til HDMI adapter

HDMI kabel

Samsung Galaxy Tab A8 10,5 + kabel og adapter

Denne løsningen er best for deg som trenger en rimelig løsning. Merk at dette nettbrettet vil gå noe tregere enn de andre alternativene.

Samsung Galaxy Tab A8 10,5

USB C til HDMI kabel

HDMI kabel

MiniPC fysisk festet til en TV

Små datamaskiner som er fysisk festet til en TV er en smart og praktisk løsning.

Digitale opplevelser kan benyttes på alle typer datamaskiner så lenge de har en nettleser.

Nettbrett med Chromecast

Dersom du ønsker trådløs avspilling av filmer kan Chromecast benyttes. Mange synes det er vanskeligere å bruke Chromecast enn kabel og adapter. Ved innkjøp av Chromecast er det viktig at IKT kobles på. Mange institusjoner bruker nettverk som krever endringer i data-oppsettet for å fungere med Chromecast. Husk at Chromecast kun kan benyttes sammen med et nettbrett eller telefon.

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg bruke Digitale opplevelser på Chromecast med Google TV uten et nettbrett?

Digitale opplevelser støtter kun casting til Chromecast sammen med et nettbrett eller telefon.

Kan Digitale opplevelser brukes som en app på Smart TVer?

Digitale opplevelser har ingen app på Smart TVer, men kan benyttes på enkelte Touch and play skjermer. YetiTablet og windows-baserte touch and play TVer fungerer bra med Digitale opplevelser.

Kan man bruke Digitale opplevelser på Apple TV?

Digitale opplevelser har ingen app på Apple TV, men støtter Airplay. Dersom du har en iPad, kan du spille av filmer trådløst til Apple TV gjennom Airplay.

Tekniske oppgaver IT bør gjennomføre

• Legg inn følgende apper på alle nettbrett Digitale opplevelser skal benyttes:

• Digitale opplevelser

• NRK TV

• YouTube

• Vimeo

Digitale opplevelser inneholder bl.a. anbefalinger til innhold fra NRK TV, YouTube og Vimeo. Derfor bør også disse appene installeres.

• Aktiver automatiske oppdateringer i app.

Appen til Digitale opplevelser er i rask utvikling. Dersom app-oppdateringer ikke gjennomføres kan det medføre ustabiliteter i løsningen.

• Gi følgene domener tilgang til nettverket deres:

Dette må kun legges inn dersom dere har begrenset tilgang til domener. I de fleste tilfeller vil dette steget ikke være noe behov for. Digitale opplevelser benytter https protokoll (port 443).

• vilmer.no

• hjelp.vilmer.no

• digitaleopplevelser.vilmer.no

• youtube.com

• vimeo.com

• digitaltmuseum.org

• auth.vilmer.no

• dashboard.vilmer.no

Ved bruk av Chromecast

Dersom dere ikke har benyttet Chromecast tidligere, må IT installere dette for dere. Chromecast vil kun fungere med Digitale opplevelser sin app på nettbrett og mobiltelefon.

Sørg for at lokalene hvor Digitale opplevelser skal bli benyttet har tilstrekkelig tilgang på nett.

Digitale opplevelser kan bli benyttet både i fellesområder og beboerrommene.

Installer Digitale opplevelser

På nettbrett og mobil

På nettbrett og mobil anbefaler vi å laste ned appen.

Dersom nettbrettene er styrt kommunalt, må IT gi tilgang til appen "Digitale opplevelser".

På datamaskin:

Bruk nettleserversjonen.

Vi anbefaler at dere lagrer en snarvei til Digitale opplevelser på skrivebordet.

YetiTablet

Digitale opplevelser kan legges til som en snarvei på hjem-skjermen.

Bruk Digitale opplevelser uten internett

På mobiltelefoner og nettbrett kan laste ned filmer for å spille de av uten internett. Merk at dette fungerer kun i Digitale opplevelser sin app til Android og IOS. Merk at Chromecast krever internett for å kunne spille av filmer. Lenket innhold fra NRK, Youtube osv. vil ikke kunne lastes ned.

Muligheter for å spille av filmer på TV med nettbrett og mobil

Med Apple iPad nettbrett:

HDMI-kabel + adapter, eller Chromecast.

Bruk kabel dersom deres avdeling har dårlig internettforbindelse.

Med Android nettbrett:

Chromecast.

(enkelte Android nettbrett støtter også kabelløsning. Kontakt deres leverandør dersom dere ønsker å bruke kabel på Android nettbrett).

Med datamaskin:

Benytt HDMI-kabel.

Merk at Digitale opplevelser ikke støtter Chromecast på datamaskin og nettleserversjon.

Planlegger dere å kjøpe inn nye Chromecaster?

Dersom dere ønsker å kjøpe inn nye Chromecaster, er det viktig at dere kontakter IT før dere går til innkjøp. Dette er fordi Chromecastene ofte må hvitlistes på nettverket deres.